Przepis na domową sangrię z rabarbarem i truskawkami

Dziś będzie sangria rabarbarowo-truskawkowa.

Przepis na nią znalazłam u Marthy Stewart.

Sangria wychodzi bardzo orzeźwiająca i niezbyt mocno alkoholowa.

Myślę, że będzie świetna na wszelkie przyjęcia na świeżym powietrzu – np. na grilla :)

Możecie dodać do niego swoje ulubione wino – proponuję białe, różowe lub wino musujące – ja użyłam swoje domowe wino truskawkowe :)

Z tej porcji otrzymacie prawie 2 litry picia.

Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na napoje z alkoholem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

sangria rabarbarowo-truskawkowa

sangria rabarbarowa2

sangria rabarbarowa1

Sangria rabarbarowo-truskawkowa przepis

sangria owocowa

Sangria rabarbarowo-truskawkowa

Wypieki Beaty
Przepis na domową sangrię owocową.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Porcje 2 litry

Składniki

  • 1/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łodygi rabarbaru pocięte na kawałki o wielkości około 1,5 cm
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy (około pół szklanki)
  • 1 pomarańcza pocięta na półplasterki
  • około 250 g truskawek
  • 1 litr wody gazowanej lub sodowej
  • 1 butelka wina (750 ml) - białe, różowe lub musujące

Instrukcja
 

  • Wodę podgotuj z cukrem, aż się rozpuści.
    1/4 szklanki cukru, 0,5 szklanki wody
  • Wrzuć rabarbar, podgotuj ze dwie minuty i odstaw do wystudzenia.
    2 łodygi rabarbaru
  • Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki
    około 250 g truskawek
  • Do dużego dzbanka wlej wodę, sok pomarańczowy oraz wino.
    1 litr wody gazowanej, 1 butelka wina, sok
  • Dodaj owoce (rabarbar razem z syropem), ewentualnie możesz dodać listki melisy lub mięty.
    1 pomarańcza, około 250 g truskawek
  • Jeśli jest taka potrzeba, to możesz lekko dosłodzić cukrem pudrem.
  • Gotową sangrię schowaj do lodówki na kilka godzin - aby dobrze się schłodziła i nabrała smaku od owoców.
  • Podawaj schłodzone i z kostkami lodu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!