Dziś będzie sangria rabarbarowo-truskawkowa.

Przepis na nią znalazłam u Marthy Stewart.

Sangria wychodzi bardzo orzeźwiająca i niezbyt mocno alkoholowa.

Myślę, że będzie świetna na wszelkie przyjęcia na świeżym powietrzu – np. na grilla :)

Możecie dodać do niego swoje ulubione wino – proponuję białe, różowe lub wino musujące – ja użyłam swoje domowe wino truskawkowe :)

Z tej porcji otrzymacie prawie 2 litry picia.

 

sangria rabarbarowa3

sangria rabarbarowa2

sangria rabarbarowa1

 

sangria owocowa

Sangria rabarbarowo-truskawkowa

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 1/4 szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 2 rabarbary pocięte na kawałki o wielkości około 1 ,5 cm
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy (około pół szklanki)
  • 1 pomarańcza pocięta na półplasterki
  • około 250 g truskawek
  • 1 litr wody gazowanej lub sodowej
  • butelka (750 ml) wina (białe, różowe lub musujące)

Instrukcja
 

  • Wodę podgotuj z cukrem, aż się rozpuści.
  • Wrzuć rabarbar, podgotuj ze dwie minuty i odstaw do wystudzenia.
  • Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki
  • Do dużego dzbanka wlej wodę, sok pomarańczowy oraz wino.
  • Dodaj owoce (rabarbar razem z syropem), ewentualnie możesz dodać listki melisy lub mięty.
  • Jeśli jest taka potrzeba, to możesz lekko dosłodzić cukrem pudrem.
  • Podawaj schłodzone i z kostkami lodu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!