Sangria rabarbarowo-truskawkowa
Przepis na domową sangrię z rabarbarem i truskawkami
Sangria rabarbarowo-truskawkowa to doskonały letni napój, który przenosi nas do świata owocowej przyjemności. Ten pyszny i lekki napój owocowy jest stworzony z połączenia świeżego rabarbaru, soczystych truskawek, pomarańczy i delikatnego białego wina. Ta harmonijna mieszanka owocowych smaków tworzy orzeźwiający napój, który idealnie pasuje do letnich upałów. Sangria rabarbarowo-truskawkowa to doskonały sposób na zrelaksowanie się i odprężenie w towarzystwie przyjaciół i rodziny. Wyśmienicie komponuje się z piknikami, grillami czy imprezami na świeżym powietrzu.
Spis treści
Sangria rabarbarowo-truskawkowa przepis krok po kroku
Na przyjęcia w ogrodzie, grilla ze znajomymi, czy też spotkanie z przyjaciółkami polecam taką pyszną domową sangrię o mocno owocowym smaku. Taka sangria wspaniale orzeźwia w ciepłe letnie dni.
Sangria rabarbarowo-truskawkowa przepis
Składniki
składniki na sangrię z truskawkami i rabarbarem
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 120 ml wody
- 2 łodygi rabarbaru ( pocięte na kawałki o wielkości około 1,5 cm)
- ok 120 ml soku pomarańczowego (wyciśnięty z jednej pomarańczy)
- 1 pomarańcza (pocięta na półplasterki)
- około 250 g truskawek
- 1 litr wody gazowanej ( lub sodowej)
- 1 butelka wina ((750 ml) – białe, różowe lub musujące )
Instrukcja
Jak zrobić sangrię z truskawkami i rabarbarem
- Wodę podgotuj z cukrem, aż się rozpuści.50 g cukru, 120 ml wody
- Wrzuć rabarbar, podgotuj ze dwie minuty i odstaw do wystudzenia.2 łodygi rabarbaru
- Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki.około 250 g truskawek
- Pomarańczę pokrój w plastry.
- Do dużego dzbanka wlej wodę, sok pomarańczowy oraz wino.1 litr wody gazowanej, 1 butelka wina, ok 120 ml soku pomarańczowego
- Dodaj owoce (rabarbar razem z syropem, albo sam syrop z rabarbaru), ewentualnie możesz dodać listki melisy lub mięty.1 pomarańcza, około 250 g truskawek
- Jeśli jest taka potrzeba, to możesz lekko dosłodzić cukrem pudrem.
- Gotową sangrię schowaj do lodówki na kilka godzin – aby dobrze się schłodziła i nabrała smaku od owoców.
- Podawaj schłodzoną i z kostkami lodu.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowa sangria z truskawkami i rabarbarem – uwagi
Dziś u mnie coś bardzo orzeźwiającego i schładzającego – sangria rabarbarowo-truskawkowa.
Przepis na nią znalazłam u Marthy Stewart.
Sangria wychodzi bardzo orzeźwiająca i niezbyt mocno alkoholowa.
Myślę, że będzie świetna na wszelkie przyjęcia na świeżym powietrzu – np. na grilla, przyjęcia w ogrodzie i spotkania z koleżankami.
Możecie dodać do niego swoje ulubione wino – proponuję białe, różowe lub wino musujące.
Zależnie od tego jak bardzo słodkie napoje lubicie możecie użyć wino o różnym stopniu słodkości.
Ja wolę mniej słodkie napoje, więc do swojej sangrii użyłam wytrawne białe wino i jedyna słodycz pochodziła z odrobiny cukru i słodyczy owoców.
Możecie tu również użyć wino pół wytrwane, lub nawet słodkie, aby otrzymać słodką sangrię.
Jak zrobić sangrię w domu – wskazówki
Przygotowania sangrii dobrze zacząć od przygotowania syropu z rabarbaru, aby zdążył troszkę ostygnąć. Możecie do sangrii dodać potem ten podgotowany rabarbar, albo przelać syrop przez sito i dodać go już bez rabarbaru.
Truskawki i pomarańczę pokrójcie na kawałki. Warto z pomarańczy zdjąć skórkę i usunąć białą część (albedo). Przy długim leżeniu albedo i skórka mogą nadać sangrii lekko gorzkiego posmaku.
Gdy macie owoce i syrop przekładacie je do dużego dzbanka – najlepiej około 2,5 -3 litry (albo dwa mniejsze), dodajecie wodę gazowaną (ostatecznie może też być niegazowana) i wino.
Dzbanek z sangrią chowacie do lodówki na kilka godzin. W tym czasie porządnie się schłodzi i nabierze smaku od truskawek i pomarańczy.
Jak podać sangrię?
Domową sangrię możecie podać z dodatkiem lodu i z owocami. Wtedy będzie wspaniale chłodziła i orzeźwiała. Nalejcie ją do kieliszków, albo szklaneczek i zaserwujcie gościom.
Ile alkoholu ma sangria rabarbarowo-truskawkowa?
Jeśli się nie pomyliłam w obliczeniach, to ta domowa sangria ma około 3 % alkoholu, więc mniej niż standardowe piwo. Mimo wszystko sangrii nie powinny pić dzieci!
Z tej porcji otrzymacie prawie 2 litry picia.
Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na napoje z alkoholem.
Poniżej moje pierwsze zdjęcia domowej sangrii z truskawkami i rabarbarem z 2014 roku.
Polecane przepisy na orzeźwiające napoje
Na ciepłe letnie dni polecam również inne przepisy na schładzające i orzeźwiające napoje. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Domowa sangria przepis
Przepis na sangrię owocową zrobioną w domu. Do mojej sangrii dodałam rabarbar, truskawki i pomarańczę. Poza sezonem na te owoce możecie użyć inne - np. maliny, borówki, jabłko, czy gruszkę. Dodajcie również lekkie wino i wodę lekko gazowaną. W ten sposób otrzymacie truskawkową sangrię idealną na wszelkie imprezy - szczególnie polecam na przyjęcia na grillu.
Rabarbar do sangrii
Rabarabar do sangrii najlepiej wcześniej podgotować w wodzie z cukrem, tak aby nabrał trochę słodyczy i wtedy go ostudzić. Zobaczcie mój dokładny przepis na sangrię i sprawdźcie jak zrobić sangrię w domu. A jeśli macie ochotę na nieco mocniejszy trunek, to zamiast wody gazowanej użyjcie dwóch butelek wina :) Gotową sangrię schowajcie do lodówki aby porządnie się schłodziła i nabrała smaku od dodanych owoców. Sangria rabarbarowo-truskawkowa zasmakuje na pewno waszym gościom :) Polecam wam również przepis na truskawkowe daiquiri - idealne na "babski wieczór" :)