Przepis na domową sangrię z rabarbarem i truskawkami
Dziś będzie sangria rabarbarowo-truskawkowa.
Przepis na nią znalazłam u Marthy Stewart.
Sangria wychodzi bardzo orzeźwiająca i niezbyt mocno alkoholowa.
Myślę, że będzie świetna na wszelkie przyjęcia na świeżym powietrzu – np. na grilla :)
Możecie dodać do niego swoje ulubione wino – proponuję białe, różowe lub wino musujące – ja użyłam swoje domowe wino truskawkowe :)
Z tej porcji otrzymacie prawie 2 litry picia.
Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na napoje z alkoholem.
Sangria rabarbarowo-truskawkowa przepis

Sangria rabarbarowo-truskawkowa
Przepis na domową sangrię owocową.
Składniki
Instrukcja
- Wodę podgotuj z cukrem, aż się rozpuści.1/4 szklanki cukru, 0,5 szklanki wody
- Wrzuć rabarbar, podgotuj ze dwie minuty i odstaw do wystudzenia.2 łodygi rabarbaru
- Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartkiokoło 250 g truskawek
- Do dużego dzbanka wlej wodę, sok pomarańczowy oraz wino.1 litr wody gazowanej, 1 butelka wina, sok
- Dodaj owoce (rabarbar razem z syropem), ewentualnie możesz dodać listki melisy lub mięty.1 pomarańcza, około 250 g truskawek
- Jeśli jest taka potrzeba, to możesz lekko dosłodzić cukrem pudrem.
- Gotową sangrię schowaj do lodówki na kilka godzin - aby dobrze się schłodziła i nabrała smaku od owoców.
- Podawaj schłodzone i z kostkami lodu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!