Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Sernik czarnoleski przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny czekoladowy sernik podany z wiśniami i bitą śmietaną.
4.54
z
15
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
1
hour
godz
30
minut
minut
4
hours
godz
Czas całkowity
6
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia austriacka
Porcje
12
Kalorie
356
kcal
Wyposażenie
Tortownica o średnicy 22 cm albo trochę większa.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód z ciasteczek
24
ciasteczka
oreo
(lub podobnych (użyłam opakowanie ciasteczek Neo z Lidla - w jednym opakowaniu jest 25 ciastek))
60
g
masła
(rozpuszczonego )
składniki na sernik czekoladowy
300
g
czekolady
((użyłam 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej))
1
kg
twarogu na serniki
(tłusty i dobrej jakości (tu tradycyjnie polecam Piątnicę w wiaderku))
250
g
cukru
(- 1 i 1/4 szklanki)
100
ml
śmietany kremówki
(- u mnie płynna 30%)
4
jajka
(rozmiarze L)
składniki na frużelinę wiśniową
1
słoik
wiśni
(- miałam taki ok 700 g)
3
łyżeczki
mąki ziemniaczanej
(lekko czubate)
1
łyżka
soku z cytryny
cukier
( opcjonalnie - do smaku(nie dosładzałam))
składniki na krem śmietankowy do dekoracji
125
g
serka mascarpone
(zimnego)
1
łyżka
cukru pudru
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika
Ciasteczka zmiksuj w całości (razem z kremem), dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
24 ciasteczka oreo,
60 g masła
Wylep ciasteczkami spód tortownicy o średnicy 22 cm.
Podpiecz około 8 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu studź.
Jak zrobić czekoladowy sernik:
Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
300 g czekolady
Wszystkie pozostałe składniki umieść w dużej misce, dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
1 kg twarogu na serniki,
250 g cukru,
100 ml śmietany kremówki,
4 jajka
Wylej masę na spód i piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i poczekaj aż sernik ostygnie (sernik zostaje w piekarniku).
Schłodź ciasto przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.
Jak zrobić frużelinę z wiśni
Przelej wiśnie razem z kompotem do garnka, dodaj sok z cytryny i zagotuj.
1 słoik wiśni,
1 łyżka soku z cytryny
Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z odrobiną wody i dodaj do gotujących się wiśni - energicznie wymieszaj.
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ostudź.
Jak zrobić krem śmietankowy do sernika
Śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie gęsta dodaj cukier puder oraz po łyżce serek (ciągle miksując).
1 łyżka cukru pudru,
250 ml śmietany kremówki,
125 g serka mascarpone
Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na obrzeżu sernika.
Na środek nałóż frużelinę.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
356
kcal
Weglowodany:
33
g
Protein:
7
g
Tłuszcz:
22
g
Słowa kluczowe
czekoladowy sernik z wiśniami, sernik z czekoladą
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!