Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, więc formę do pieczenia zabezpiecz od zewnątrz 3-4 arkuszami z folii aluminiowej - dociśnij ją dobrze do formy - jeśli nie wiesz jak to zrobić to zobacz mój krótki film pod przepisem.
W środku wyłóż formę papierem do pieczenia.
Krok 2 - przygotuj spód z herbatników
Herbatniki zmiksuj na proszek, albo bardzo porządnie pokrusz - np. wałkiem do ciasta.
130 g herbatników
Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj dokładnie.
60 g masła
Przesyp herbatniki do przygotowanej formy i wylep dokładnie całe dno.
Krok 3 - przygotuj sernik pistacjowy
Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj krem pistacjowy, jogurt, cukier, mąkę i jajka.
1 kg twarogu na serniki, 250 g kremu pistacjowego, 120 g jogurtu naturalnego, 100 g cukru pudru, 4 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Zmiksuj wszystko razem na średnich obrotach miksera - tylko do połączenia w jednolitą masę.
Przełóż masę sernikową do formy i wyrównaj powierzchnię.
Krok 4 - upiecz sernik w kąpieli wodnej
Formę z sernikiem wstaw do większej formy lub blachy (takiej która nie przecieka) i wlej do niej gorącą wodę.
Wstaw obydwie formy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (w trybie góra/dół) i piecz tak sernik przez 1,5 godziny.
Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika, zdejmij obręcz i pozwól mu ostygnąć.
Krok 5 - udekoruj sernik pistacjowy
Krem pistacjowy krótko podgrzej w mikrofalówce, tak aby był lekko płynny.
ok 50 g kremu pistacjowego
Wylej go na wierzch sernika i rozsmaruj po całej powierzchni.