Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Sernik z białą czekoladą przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny, prosty i szybki sernik bez pieczenia z białą czekoladą i owocami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
8
godziny
godzin
Łączny czas
8
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
20
Kalorie
261
kcal
Wyposażenie
Forma o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na sernik z białą czekoladą
1
kg
twarogu
(na serniki - użyj tłusty i dobrej jakości)
200
ml
jogurtu naturalnego
(u mnie grecki)
300
g
białej czekolady
100
g
cukru pudru
(⅔ szklanki)
ekstrakt waniliowy
(do smaku)
3
łyżeczki
żelatyny
(+ trochę zimnej wody do niej)
dodatkowe składniki do sernika
ok 225
g
konfitury malinowej
(lub frużeliny - opcjonalnie)
ok 125
g
herbatników
500
ml
śmietany kremówki
(do dekoracji - opcjonalnie)
2-3
łyżki
cukru pudru
(do kremówki)
Instrukcja
Jak zrobić sernik z białą czekoladą bez pieczenia krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, albo folią aluminiową.
Ułóż na dnie pojedynczą warstwę herbatników.
ok 125 g herbatników
Żelatynę zalej niedużą ilością zimne wody, wymieszaj i odstaw aby napęczniała.
3 łyżeczki żelatyny
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść (np. w kąpieli wodnej), ostudź.
300 g białej czekolady
Krok 2 - przygotowanie sernika z białą czekoladą
Twaróg przełóż do dużej misy, dodaj jogurt, cukier i wanilię.
1 kg twarogu,
200 ml jogurtu naturalnego,
100 g cukru pudru,
ekstrakt waniliowy
Zmiksuj razem do połączenia.
Dodaj przestudzoną białą czekoladę i zmiksuj krótko.
Napęczniałą żelatynę krótko podgrzej, aby stała się płynna.
Dodaj do niej 1-2 łyżki sernika i dokładnie wymieszaj.
Wlej żelatynę do reszty sernika i od razu zmiksuj na wysokich obrotach miksera.
Wyłóż około połowę masy sernikowej na herbatniki umieszczone w formie i wyrównaj powierzchnię.
Wyłóż na sernik konfiturę malinową i rozprowadź równą warstwą.
ok 225 g konfitury malinowej
Wyłóż resztę sernika na maliny - jeśli nie używasz konfitury, to wyłóż od razu całą masę sernikową na herbatniki.
Krok 3 - schładzanie sernika
Schowaj sernik do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc, tak aby sernik dobrze stężał, a herbatniki zmiękły i dały się potem ładnie kroić.
Krok 4 - dekoracja sernika z białą czekoladą
Jeśli chcesz udekorować sernik bitą śmietaną, to zmiksuj zimną kremówkę z cukrem pudrem aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.
500 ml śmietany kremówki,
2-3 łyżki cukru pudru
Wyłóż bitą śmietanę na schłodzony serniki i na koniec udekoruj świeżymi owocami.
Film
https://www.youtube.com/shorts/XrhMsWtc0vY
Uwagi
Podaję kaloryczność sernika bez dekoracji z bitej śmietany i owoców na wierzchu.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
261
kcal
Weglowodany:
25
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
15
g
Słowo kluczowe
czekoladowy sernik bez pieczenia, sernik na zimno z białą czekoladą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!