Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Śnieżne ciasteczka wegańskie przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na super proste i pyszne ciasteczka wyglądające jak śnieżki.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
15
minut
minut
30
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
26
Kalorie
109
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na śnieżne ciasteczka wegańskie
200
g
Eleplanta
(wegańskiego odpowiednika masła)
80
g
cukru pudru
(- trochę ponad 1/2 szklanki)
250
g
mąki pszennej
(- 1 i 2/3 szklanki)
2
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
ok 150
g
cukru pudru
(- 1 szklanka - do obtoczenia)
Instrukcja
Jak zrobić śnieżne ciasteczka wegańskie
Zmiksuj razem cukier puder i wanilię z pokrojonym na mniejsze kawałki Eleplantem - miksuj aż masa będzie ładnie puszysta i jasna.
200 g Eleplanta,
80 g cukru pudru,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wtedy dodaj do masy porcjami mąkę i zmiksuj tylko do połączenia składników.
250 g mąki pszennej
Schowaj miskę z ciastem na ciasteczka do lodówki na około 30 - 40 minut - tak aby się schłodziło.
Nabieraj nieduże porcje schłodzonego ciasta i tocz w z nich w dłoniach kulki.
Ułóż ciasteczka na przygotowanej dużej blaszce z piekarnika - zachowaj między nimi nieduże odstępy.
Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 15 minut.
Po upieczeniu ciasteczka odstaw na 5 minut, a następnie każde obtocz w cukrze pudrze (ciasteczka muszą być jeszcze ciepłe).
ok 150 g cukru pudru
Gdy ciasteczka zupełnie ostygną ponownie obtocz je w cukrze pudrze.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
109
kcal
Weglowodany:
11
g
Protein:
1
g
Tłuszcz:
7
g
Słowa kluczowe
proste ciasteczka dla wegan, wegańskie ciastka
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!