Białka zmiksuj z cukrem na gęstą, białą i puszystą masę.
2 białka, 50 g cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do białek dodaj żółtka i krótko wymieszaj lub zmiksuj na niskich obrotach.
2 żółtka
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
Wyłóż biszkopt i wyrównaj powierzchnię.
Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 10-12 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź.
Jak zrobić jabłka do szarlotki
Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
2 kg jabłek
Pokrój owoce w większą kostkę i przełóż je do dużego garnka.
Dodaj wodę, cukier i sok z cytryny - duś jabłka przez około 10-15 minut - do momentu zmięknięcia, ale zanim się rozpadną.
50 g cukru, sok z połowy cytryny, ok 60 ml wody
W tym czasie przygotuj galaretki - rozpuść je we wrzącej wodzie.
2 opakowania galaretki cytrynowej, 500 ml wody
Dodaj galaretkę do jabłek i całość odstaw do schłodzenia i lekkiego zgęstnienia (nie wylewaj od razu galaretki z jabłkami na biszkopt!).
Gęstniejące jabłka wyłóż na biszkopt (jeśli chcesz, to możesz go wcześniej nasączyć osłodzoną herbatą, albo posłodzoną wodą z sokiem z cytryny).
Schowaj foremkę do lodówki, tak aby masa do końca stężała.
W tym czasie przygotuj bitą śmietanę - zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem, aż będzie gęsta.
500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
Jeśli chcesz dodać do śmietany żelatynę, to zalej ją niewielką ilością zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
1 łyżeczka żelatyny
Podgrzej krótko żelatynę, aby stała się płynna (ja ją wstawiam na niecałe 10 sekund do mikrofalówki), dodaj do nie trochę ubitej śmietany, aby zahartować żelatynę - dokładnie wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty kremówki i krótko zmiksuj.
Wyłóż bitą śmietanę na wierzch masy jabłkowej i wyrównaj powierzchnię.
Przed podaniem posyp ciasto tartą czekoladą - jeśli chcesz zrobić takie duże wiórki czekoladowe, to zobacz mój opis przed zdjęciami - tam podałam jak zrobić wiórki z czekolady.
100 g czekolady
Uwagi
Podaję kaloryczność, przy produktach, które ja użyłam. Jeśli zmienisz je - np. rodzaj śmietany kremówki, to zmieni się również kaloryczność ciasta.