0,5opakowania galaretki owocowej(u mnie to było 40 g proszku galaretki)
250ml wody(gorącej - do galaretki)
świeże owoce
Instrukcja
Jak zrobić tartę panna cotta krok po kroku
Krok 1 - przygotowanie kruchego ciasta
Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp mąką.
Z podanych składników na ciasto zagnieć jednolite i elastyczne ciasto - jeśli ciasto nie chce się do końca ładnie połączyć, to możesz dodać do niego odrobinę zimnej wody.
225 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko
Ciasto rozwałkuj na cienki placek - o grubości około 0,5 cm.
Wylep ciastem formę do pieczenia - ja używałam zwykłą tortownicę.
Ostrym nożem odetnij nadmiar ciasta - ciasto na bokach powinno sięgać przynajmniej 2 cm w górę! U mnie zostało prawie 160 g ciasta i upiekłam z niego kruche ciasteczka :)
Nakłuj ciasto widelcem po całym dnie.
Schowaj formę z ciastem do lodówki przynajmniej na godzinę - może poleżeć też dłużej.
Pod koniec schładzania ciasta włącz piekarnik na grzanie do 180℃ (w trybie góra/dół).
Wyjmij schłodzone ciasto - na jego wierzchu połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp na niego obciążenie - np. suchy groch, suchą fasolę, albo specjalne kuleczki ceramiczne do pieczenia.
Piecz tak dociążone ciasto przez 15 minut, po tym czasie ostrożnie zdejmij papier razem z obciążeniem i podpiecz jeszcze samo ciasto przez 5 minut.
Wyjmij formę z piekarnika i zostaw ciasto do zupełnego wystudzenia.
Krok 2 - przygotowanie waniliowej panna cotty.
Z mleka odlej około ¼ szklanki i dodaj do niej żelatynę i wymieszaj, odstaw na kilka minut.
250 ml mleka, 2 łyżeczki żelatyny
Do rondelka przelej kremówkę, resztę mleka i dodaj cukier oraz wanilię - zagrzej, aż śmietanka będzie gorąca, ale nie zacznie jeszcze wrzeć!
250 ml śmietany kremówki, wanilia, 50 g cukru
Do gorącej kremówki dodaj mleko z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
Przelej od razu masę przez gęste sitko i odstaw do przestudzenia.
Krok 3 - przygotowanie tarty panna cotta
Na wystudzone kruche ciasto wylej przestudzoną masę waniliową - uważaj aby masa nie przelała się przez kruche boki.
Jeśli nie zmieści ci się cała masa do nadzienia, to pozostałości przelej do szklaneczki i schowaj je do lodówki - otrzymasz panna cottę na deser :)
Formę z wlaną panna cottą ostrożnie schowaj do lodówki na około 2-3 godziny - aby stężała.
Krok 4 - przygotowanie dekoracji
Gdy masa waniliowa tężeje przygotuj galaretkę - połowę proszku na galaretkę zalej wrzącą wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw ją do zupełnego wystudzenia.
0,5 opakowania galaretki owocowej, 250 ml wody
Gdy galaretka będzie już delikatnie tężeć wylej ją na wierzch panna cotty.
Ponownie schowaj formę do lodówki, tak aby galaretka do końca stężała.
Przed podaniem udekoruj tartę świeżymi owocami albo bitą śmietaną.