Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Zakręcone ciasteczka z konfiturą przepis
Wypieki Beaty
Przepis na szybkie i proste kruche ciasteczka z konfiturą
4.25
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
50
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
22
sztuki
Kalorie
117
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciastka z konfiturą
225
g
mąki pszennej
((1,5 szklanki))
125
g
serka mascarpone
(może też być twarożek)
100
g
masła
ok 100
g
konfitury
(jeżynowej Stovit - możesz użyć swój inny ulubiony smak :))
100
g
cukru
(do obtoczenia (pół szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić zakręcone ciastka z konfiturą
Wsyp mąkę do miski.
225 g mąki pszennej
Dodaj masło pokrojone na małe kawałki oraz serek.
100 g masła,
125 g serka mascarpone
Zagnieć ciasto - jeśli nie chce się zlepić, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
Zawiń ciasto w folię i schowaj do lodówki na godzinę.
Wyjmij schłodzone ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj na cienki placek.
Posmaruj wierch ciasta konfiturą Stovit - jeden dłuższy bok zostaw czysty.
ok 100 g konfitury
Zwiń ciasto w rulon w kierunku czystego końca (konfitura będzie się lekko przesuwać).
Pokrój rulon na plasterki o grubości około 1 cm.
Do miseczki wsyp trochę cukru kryształu i każdy plasterek zanurz na chwilę w cukrze.
100 g cukru
Układaj ciastka na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 20 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
117
kcal
Słowo kluczowe
ciastka z dżemem, ciastka z konfiturą, proste ciastka
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!