Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa krem ze świeżych ogórków przepis
Wypieki Beaty
Przepis na lekką i szybką zupę krem z zielonych ogórków.
4.39
z
21
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Rodzaj
Obiad
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
8
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na zupę ogórkową
ok 500
g
ogórków gruntowych
ok 500
g
ziemniaków
2
litry
wody
(lub bulionu warzywnego)
por
( - biała część - kawałek około 12 cm)
2
ząbki
czosnku
2
łyżki
serka w typie almette
(czubate - może też być kwaśna śmietana)
grzanki
( lub groszek ptysiowy do podania - opcjonalnie)
sól i pieprz
(do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić zupę z ogórków
Ogórki zetrzyj na tarce razem ze skórką (zupa będzie miała ładniejszy kolor).
ok 500 g ogórków gruntowych
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
ok 500 g ziemniaków
Do garnka włóż ziemniaki i ogórki, zalej wodą lub bulionem i zacznij gotować.
2 litry wody
Por pokrój w plasterki, a następnie podsmaż krótko - dodaj do zupy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
por,
2 ząbki czosnku
Gotuj zupę do miękkości ziemniaków.
Zmiksuj całość blenderem, dopraw solą i pieprzem, dodaj serek i dokładnie wymieszaj.
2 łyżki serka w typie almette
Uwagi
Zupy nie musisz miksować na krem jeśli nie chcesz. Możesz ją podać w formie tradycyjnej :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
dietetyczna zupa, ogórkowa zupa krem, zupa z ogórków
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!