Przepis na wino truskawkowe

Zaktualizowany: 2024 9 sierpnia
domowe wino truskawkowe

Przepis na domowe wino z truskawek

Zapraszam Was dziś na przepis na wino truskawkowe. Takie domowe wino z owoców można zrobić bardzo łatwo, a potem można się cieszyć wyjątkowym smakiem lata zamkniętym w butelce. Wino możecie zrobić o dowolnej słodkości – dopasujcie ją do swoich indywidualnych upodobań.

wino truskawkowe

Truskawkowe wino – uwagi

Dziś mam dla was coś odmiennego od moich zwykłych przepisów – przepis na wino truskawkowe

Robienie wina to dziedzina mojego męża Bartka (ja jestem tylko asystentką i chętną degustatorką), dlatego oddam mu głos w tej sprawie :)

Bartek robi sam wina od 2000 roku, ma więc już w tym spore doświadczenie i na pewno będzie w stanie pomóc w Wam w razie jakichkolwiek pytań.

Zapraszam do przeczytania postu, a następnie do samodzielnego przygotowania wina truskawkowego :)

Do tej pory robiliśmy wina z jabłek, wiśni (najlepsze na świecie), winogron, czarnej porzeczki, róży, a nawet ryżu.

Pierwszy raz zdecydowaliśmy się na wino truskawkowe.

Nie ukrywam, że akurat te owoce różnią się w obróbce i „zachowaniu” od pozostałych z którymi miałem do czynienia.

Sam przepis jest bardzo prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Efekty… na nie niestety trzeba poczekać :)

wino truskawkowe

Co potrzeba aby zrobić wino w domu?

Zaczynamy od zakupów :)

Będziecie oczywiście potrzebować truskawki – ładne i nienadpsute, do tego drożdże winiarskie, wodę i cukier.

A także sporo czasu, bo wino musi swoje odstać.

Całość robimy w specjalnym słoju do wina – większym niż całościowa ilość wina, bo ono pracuje i potrafi wybuchnąć.

Wiem o czym mówię, bo raz wino tak intensywnie pracowało (a jeszcze było ciepło), że „wybuchło” i wszystko wokół było oblepione sfermentowanymi owocami.

Od dłuższego czasu zamiast bańki na wino używamy duże plastikowe pojemniki ze ściąganą zupełnie górą i małym kranikiem u dołu, który ułatwia zlewanie wina.

Wam też polecam to rozwiązanie, bo takie pojemniki można ustawiać jeden na drugim i mieć więcej winka, na mniejszej przestrzeni :D

Szczegółowy przepis na wino z truskawek znajdziecie u dołu strony (pod zdjęciami), więc zapraszam do czytania.

Przepis na wino z truskawek 25l

Jeśli potrzebujesz przygotować więcej wina, masz więcej owoców, albo więcej chętnych do jego picia, to wystarczy przemnożyć odpowiednio składniki na wino z mojej tabelki. Jeśli chcesz otrzymać 25 litrów wina, musisz przemnożyć wszystkie składniki 2,45 raza. Jeśli chcesz mieć 30 litrów, to pomnóż składniki razy 3 – itd.

Ps.

Przyszedł czas na modyfikację wpisu – chociaż wina zostało już niewiele, to zdołałam oszczędzić trochę do zdjęć :)

Wino po odstaniu ma delikatnie czerwony kolor i bardzo pachnie truskawkami – w smaku jest lekkie i mocno owocowe – z dodatkiem kilku kostek lodu – idealne :)

A teraz kilka zdjęć winka po zlaniu.

Jeśli lubicie takie truskawkowe eksperymenty, to koniecznie zróbcie sobie również nalewkę truskawkową – jest mniam :D

Zapraszam również do przejrzenia innych moich przepisów na napoje – znajdziecie tam przepisy na domowe likiery.


Wino po wstawieniu.

wino truskawkowe

Przepis na wino truskawkowe – proporcje

Przepis został zaczerpnięty ze strony www.winiarze.pl

O to lista potrzebnych produktów na 10 litrów wina w zależności od mocy którą chcecie uzyskać:

Produkty / Moc wina14%16%18%
Owoce [kg]7,37,57,7
Woda [l]3,63,22,9
Cukier [kg]2,12,42,7
Kwasek [g]101520
DrożdżeAssmannshausen, Chambertin, Madera, Tokaj
pożywka do drożdżyok 4 g

Jakie truskawki do wina?

Należy wybrać dorodne i soczyste owoce. Przy winie nie ma pół środków i wybranie przejrzałych lub „gorszych” owoców niestety odbije się mocno na smaku.

Jak zrobić wino z truskawek?

Truskawki należy dobrze opłukać w zimnej wodzie i po odszypułkowaniu zmiażdżyć. Nie polecam mikserów, gdyż ostrza rozetną pestki truskawek i wino otrzyma cierpki smak. Ja użyłem ugniatacza do ziemniaków i przygotowałem truskawkowe puree.

Do tak przygotowanej masy należy dodać połowę przegotowanej wody z rozpuszczonym w niej cukrem (również połowa porcji) oraz kwaskiem cytrynowym (kwasek jest potrzebny, aby wino nie czerniało).

Po ostygnięciu dodajemy drożdże i pożywkę. Całość przelewamy do baniaka.

Po 4-5 dniach fermentacji dodajemy drugą połową wody z pozostałym cukrem i fermentujemy do momentu prawie całkowitego zaprzestania „bulgotania”.

Po tym fakcie zlewamy wino truskawkowe znad osadu (wężykiem) i możemy dodać stoper fermentacji (do kupienia na allegro) i zamykamy w baniaku do czasu sklarowania (można sobie dopomóc preparatem do klarowania) i ściągamy ponownie. Wyklarowany płyn zostawiamy do leżakowania na co najmniej 4 miesiące.

Po tym czasie truskawkowe wino nadaje się już do picia :)

I jeszcze na koniec – mała uwaga ode mnie:

Należy zwrócić uwagę na fakt, że podczas fermentacji owoce będą się bardzo mocno pienić a miazga będzie „rosnąć”. Jeżeli nie zostawicie odpowiednio dużo miejsca to wino ucieknie Wam z balonu.

Na zdjęciach powyżej widać dokładnie ile miejsca jest „za mało”. Jednym słowem – nam wino truskawkowe wypełzło… :P. Byłem zmuszony miazgę odlać i wycisnąć z niej ostatnie soki (idealnie nadaje się do tego gaza lub pielucha tetrowa).

Polecane przepisy na domowe nalewki i likiery

Zobaczcie również inne moje przepisy na domowe alkohole w formie likierów i nalewek. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 4 lipca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

65 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na truskawkowe wino

Nie ma jak domowe wino truskawkowe - lekkie, słodkie i tak pyszne, że trudno się mu oprzeć. Wino z truskawek warto zrobić w sezonie na truskawki. Szczególnie gdy są ładne, duże i naturalnie słodkie. Z mocno słodkich owoców otrzymacie mocniejsze wino :) Skąd się bierze alkohol w winie - otóż drożdże przerabiają cukier na alkohol. Wino może mieć maksymalnie około 18-19 procent alkoholu, ponieważ przy takim stężeniu alkoholu drożdże obumierają, więc nie są w stanie zrobić mocniejszego alkoholu. W sklepach można dostać mocniejsze wina, ale one są zmieszane z  mocniejszym alkoholem. Ale, ale wino o mocy 18 procent to jest już mocne wino, a najczęściej wina dostępne w sklepach mają 12-15 procent alkoholu. Stąd domowe wina są najczęściej mocniejsze od sklepowych. Miejcie to na uwadze podczas picia :)

Jak zrobić wino truskawkowe?

Zobaczcie mój przepis na wino truskawkowe i przygotujcie sobie w domu takie domowe wino z truskawek. Wino truskawkowe nie jest trudne do zrobienia, ale wymaga odpowiedniego sprzętu. Przede wszystkim będziecie potrzebować czegoś w czym zrobicie to wino. Najpopularniejsze są duże szklane baniaki na wino. Takie używali jeszcze nasi dziadkowie i rodzice. My teraz od dłuższego czasu używamy specjalne plastikowe pojemniki na wino. Ich zaletą jest to, że mają duże otwierane wieczko co pozwala na prostsze umieszczenie owoców w środku. Mają też na dole specjalny kranik, którym można zlać wino - jest to dużo prostsze niż używanie wężyka :) Polecam wam ten przepis na wino truskawkowe i życzę powodzenia w waszej winiarskiej przygodzie :) Napiszcie mi jakie jeszcze wina robicie w domu, może jakieś nietypowe smaki :) Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na napoje z alkoholem.