Przepis na wino truskawkowe
Przepis na domowe wino z truskawek
Zapraszam Was dziś na przepis na wino truskawkowe. Takie domowe wino z owoców można zrobić bardzo łatwo, a potem można się cieszyć wyjątkowym smakiem lata zamkniętym w butelce. Wino możecie zrobić o dowolnej słodkości – dopasujcie ją do swoich indywidualnych upodobań.
Spis treści
Truskawkowe wino – uwagi
Dziś mam dla was coś odmiennego od moich zwykłych przepisów – przepis na wino truskawkowe.
Robienie wina to dziedzina mojego męża Bartka (ja jestem tylko asystentką i chętną degustatorką), dlatego oddam mu głos w tej sprawie :)
Bartek robi sam wina od 2000 roku, ma więc już w tym spore doświadczenie i na pewno będzie w stanie pomóc w Wam w razie jakichkolwiek pytań.
Zapraszam do przeczytania postu, a następnie do samodzielnego przygotowania wina truskawkowego :)
Do tej pory robiliśmy wina z jabłek, wiśni (najlepsze na świecie), winogron, czarnej porzeczki, róży, a nawet ryżu.
Pierwszy raz zdecydowaliśmy się na wino truskawkowe.
Nie ukrywam, że akurat te owoce różnią się w obróbce i „zachowaniu” od pozostałych z którymi miałem do czynienia.
Sam przepis jest bardzo prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Efekty… na nie niestety trzeba poczekać :)
Co potrzeba aby zrobić wino w domu?
Zaczynamy od zakupów :)
Będziecie oczywiście potrzebować truskawki – ładne i nienadpsute, do tego drożdże winiarskie, wodę i cukier.
A także sporo czasu, bo wino musi swoje odstać.
Całość robimy w specjalnym słoju do wina – większym niż całościowa ilość wina, bo ono pracuje i potrafi wybuchnąć.
Wiem o czym mówię, bo raz wino tak intensywnie pracowało (a jeszcze było ciepło), że „wybuchło” i wszystko wokół było oblepione sfermentowanymi owocami.
Od dłuższego czasu zamiast bańki na wino używamy duże plastikowe pojemniki ze ściąganą zupełnie górą i małym kranikiem u dołu, który ułatwia zlewanie wina.
Wam też polecam to rozwiązanie, bo takie pojemniki można ustawiać jeden na drugim i mieć więcej winka, na mniejszej przestrzeni :D
Szczegółowy przepis na wino z truskawek znajdziecie u dołu strony (pod zdjęciami), więc zapraszam do czytania.
Przepis na wino z truskawek 25l
Jeśli potrzebujesz przygotować więcej wina, masz więcej owoców, albo więcej chętnych do jego picia, to wystarczy przemnożyć odpowiednio składniki na wino z mojej tabelki. Jeśli chcesz otrzymać 25 litrów wina, musisz przemnożyć wszystkie składniki 2,45 raza. Jeśli chcesz mieć 30 litrów, to pomnóż składniki razy 3 – itd.
Ps.
Przyszedł czas na modyfikację wpisu – chociaż wina zostało już niewiele, to zdołałam oszczędzić trochę do zdjęć :)
Wino po odstaniu ma delikatnie czerwony kolor i bardzo pachnie truskawkami – w smaku jest lekkie i mocno owocowe – z dodatkiem kilku kostek lodu – idealne :)
A teraz kilka zdjęć winka po zlaniu.
Jeśli lubicie takie truskawkowe eksperymenty, to koniecznie zróbcie sobie również nalewkę truskawkową – jest mniam :D
Zapraszam również do przejrzenia innych moich przepisów na napoje – znajdziecie tam przepisy na domowe likiery.
Wino po wstawieniu.
Przepis na wino truskawkowe – proporcje
Przepis został zaczerpnięty ze strony www.winiarze.pl
O to lista potrzebnych produktów na 10 litrów wina w zależności od mocy którą chcecie uzyskać:
Produkty / Moc wina | 14% | 16% | 18% |
Owoce [kg] | 7,3 | 7,5 | 7,7 |
Woda [l] | 3,6 | 3,2 | 2,9 |
Cukier [kg] | 2,1 | 2,4 | 2,7 |
Kwasek [g] | 10 | 15 | 20 |
Drożdże | Assmannshausen, Chambertin, Madera, Tokaj |
pożywka do drożdży | ok 4 g |
Jakie truskawki do wina?
Należy wybrać dorodne i soczyste owoce. Przy winie nie ma pół środków i wybranie przejrzałych lub „gorszych” owoców niestety odbije się mocno na smaku.
Jak zrobić wino z truskawek?
Truskawki należy dobrze opłukać w zimnej wodzie i po odszypułkowaniu zmiażdżyć. Nie polecam mikserów, gdyż ostrza rozetną pestki truskawek i wino otrzyma cierpki smak. Ja użyłem ugniatacza do ziemniaków i przygotowałem truskawkowe puree.
Do tak przygotowanej masy należy dodać połowę przegotowanej wody z rozpuszczonym w niej cukrem (również połowa porcji) oraz kwaskiem cytrynowym (kwasek jest potrzebny, aby wino nie czerniało).
Po ostygnięciu dodajemy drożdże i pożywkę. Całość przelewamy do baniaka.
Po 4-5 dniach fermentacji dodajemy drugą połową wody z pozostałym cukrem i fermentujemy do momentu prawie całkowitego zaprzestania „bulgotania”.
Po tym fakcie zlewamy wino truskawkowe znad osadu (wężykiem) i możemy dodać stoper fermentacji (do kupienia na allegro) i zamykamy w baniaku do czasu sklarowania (można sobie dopomóc preparatem do klarowania) i ściągamy ponownie. Wyklarowany płyn zostawiamy do leżakowania na co najmniej 4 miesiące.
Po tym czasie truskawkowe wino nadaje się już do picia :)
I jeszcze na koniec – mała uwaga ode mnie:
Należy zwrócić uwagę na fakt, że podczas fermentacji owoce będą się bardzo mocno pienić a miazga będzie „rosnąć”. Jeżeli nie zostawicie odpowiednio dużo miejsca to wino ucieknie Wam z balonu.
Na zdjęciach powyżej widać dokładnie ile miejsca jest „za mało”. Jednym słowem – nam wino truskawkowe wypełzło… :P. Byłem zmuszony miazgę odlać i wycisnąć z niej ostatnie soki (idealnie nadaje się do tego gaza lub pielucha tetrowa).
Polecane przepisy na domowe nalewki i likiery
Zobaczcie również inne moje przepisy na domowe alkohole w formie likierów i nalewek. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na truskawkowe wino
Nie ma jak domowe wino truskawkowe - lekkie, słodkie i tak pyszne, że trudno się mu oprzeć. Wino z truskawek warto zrobić w sezonie na truskawki. Szczególnie gdy są ładne, duże i naturalnie słodkie. Z mocno słodkich owoców otrzymacie mocniejsze wino :) Skąd się bierze alkohol w winie - otóż drożdże przerabiają cukier na alkohol. Wino może mieć maksymalnie około 18-19 procent alkoholu, ponieważ przy takim stężeniu alkoholu drożdże obumierają, więc nie są w stanie zrobić mocniejszego alkoholu. W sklepach można dostać mocniejsze wina, ale one są zmieszane z mocniejszym alkoholem. Ale, ale wino o mocy 18 procent to jest już mocne wino, a najczęściej wina dostępne w sklepach mają 12-15 procent alkoholu. Stąd domowe wina są najczęściej mocniejsze od sklepowych. Miejcie to na uwadze podczas picia :)
Jak zrobić wino truskawkowe?
Zobaczcie mój przepis na wino truskawkowe i przygotujcie sobie w domu takie domowe wino z truskawek. Wino truskawkowe nie jest trudne do zrobienia, ale wymaga odpowiedniego sprzętu. Przede wszystkim będziecie potrzebować czegoś w czym zrobicie to wino. Najpopularniejsze są duże szklane baniaki na wino. Takie używali jeszcze nasi dziadkowie i rodzice. My teraz od dłuższego czasu używamy specjalne plastikowe pojemniki na wino. Ich zaletą jest to, że mają duże otwierane wieczko co pozwala na prostsze umieszczenie owoców w środku. Mają też na dole specjalny kranik, którym można zlać wino - jest to dużo prostsze niż używanie wężyka :) Polecam wam ten przepis na wino truskawkowe i życzę powodzenia w waszej winiarskiej przygodzie :) Napiszcie mi jakie jeszcze wina robicie w domu, może jakieś nietypowe smaki :) Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na napoje z alkoholem.