Mleko podgrzej w rondelku - w tym czasie żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
3 żółtka, 50 g cukru, 300 ml mleka, 1 łyżka cukru waniliowego
Dodaj do żółtek obydwie mąki i wymieszaj.
1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wlej małym strumieniem gorące mleko i miksuj energicznie.
Przelej całość z powrotem do rondelka i gotuj aż krem zgęstnieje (do konsystencji budyniu).
Zestaw rondelek z ognia, na wierzchu połóż kawałek folii spożywczej, tak aby dotykała kremu i odstaw całość do wystudzenia.
Jak zrobić frużelinę żurawinową
Do rondelka przełóż słoiczek żurawiny od Stovit, dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz startą z niej skórkę.
1 słoiczek żurawiny, sok i skórka z pomarańczy
Zagotuj.
Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do żurawiny, mieszaj aż całość zgęstnieje.
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Odstaw do wystudzenia.
Żurawinowe trifle wykończenie:
Na dno pucharków/szklaneczek nałóż trochę kremu, biszkopty namocz w soku pomarańczowym i ułóż na kremie, na biszkopty nałóż frużelinę. Ponownie nałóż krem, biszkopty i frużelinę.
biszkopty, około 100-150 ml soku pomarańczowego
Na koniec dodaj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.