Przepis na szybkie i pyszne oponki z twarogiem robione bez drożdży. Takie oponki twarogowe zrobicie ekspresowo i jeszcze szybciej je zjecie. Gorąco polecam!
Dodaj do twarogu mąkę, sodę, jajka, cukier i cukier waniliowy lub aromat waniliowy.
250 g mąki pszennej, 70 g cukru, cukier waniliowy, 2 jajka, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Zagnieć ciasto - jeśli ciasto się nie klei, to możesz dodać trochę jogurtu naturalnego. Jeśli jest zbyt lepkie to dodaj więcej mąki.
Posyp blat delikatnie mąką - rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
Wykrawaj szklanką kółka, a ich środki wycinaj kieliszkiem.
Skrawki ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij.
W szerokim rondlu rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni.
olej
Smaż oponki z obydwu stron na rumiano.
Po usmażeniu osusz na papierowym ręczniku.
Cukier puder zmieszaj z mlekiem, tak aby lukier był lekko płynny.
ok 150 g cukru pudru, kilka łyżek mleka
Oponki zanurzaj do połowy w lukrze - odłóż na bok, aby zastygły.
Film
Uwagi
Ilość oponek zależy od grubości rozwałkowanego ciasta, rozmiaru szklanki i tego czy będziecie smażyć oddzielnie środki, czy też ponownie zagnieciecie je z ciastem i zrobicie nowe oponki.