Gęste sito wyłóż ręcznikiem papierowym i nałóż do niego puree z dyni aby lekko odciekło (moje puree było bardzo gęste, więc już go nie odciekałam) - tak na około 5 minut.
ok 300 g puree z dyni
W dużej misce umieść prawie całą mąkę, puree z dyni, serek ricotta, jajka, sól, parmezan i trochę czarnego pieprzu (jeśli go używasz).
ok 300 g puree z dyni, 250 g serka ricotta, ok 400 g mąki pszennej, ok 1/3 szklanki parmezanu, 2 jajka, 0,5 łyżeczki soli, czarny pieprz
Zagnieć ciasto - jeśli ciasto jest zbyt luźne to dodaj mąkę.
Wyjmij ciasto na posypany mąką blat, odkrawaj kawałki ciasta, turlaj je tak aby zrobić wydłużony, cienki wałek.
Pokrój nożem ciasto na kawałki o długości około 2 cm.
Widelcem lekko rozgnieć każdy kawałeczek.
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę, wrzuć do niej gnocchi i gotuj około 5 minut od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj gnocchi oraz listki szałwii - krótko podsmaż.
ok 75 g masła, listki świeżej szałwi
Podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem oraz wiórkami parmezanu.
czarny pieprz
Jeśli robisz słodką wersję, to na patelni rozgrzej masło, dodaj cukru oraz 1-2 płaskie łyżki bułki tartej oraz cynamon, włóż kopytka i podsmaż tak aby pokryły się bułką i cukrem.