około 300grabarbaru (- użyłam po połowie rabarbaru i truskawek)
Instrukcja
Jak zrobić placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
W rondelku podgrzej mleko, cukier i masło - lekko przestudź.
120 ml mleka, 100 g cukru, 100 g masła
Dodaj do rondelka dwa jajka i krótko zmiksuj, dodaj rozkruszone drożdże i dokładnie wymieszaj (masa nie może być za gorąca, bo zabije drożdże).
2 jajka, 25 g świeżych drożdży
Przelej całość do wysokiej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 6 godzin (ja rozczyn zrobiłam wieczorem przed spaniem i ciasto robiłam rano).
Po 6 godzinach dodaj do rozczynu mąkę i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut - aż będzie ładnie elastyczne i będzie odchodzić od boków miski - najlepiej robić to mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta.
300 g mąki pszennej
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i przygotuj owoce - truskawki przekrój na pół lub na ćwiartki, rabarbar pokrój w kawałki o grubości około 1 cm.
około 300 g rabarbaru
Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż owoce.
Przygotuj kruszonkę z podanych składników i posyp nią wierzch ciasta.
75 g mąki pszennej, 50 g cukru, 25 g mąki ziemniaczanej, 60 g masła
Przykryj formę ściereczką i odstaw na około 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni - tryb góra/dół.
Wstaw ciasto do piekarnika, pozostaw drzwi od piekarnika szeroko otwarte i piecz tak ciasto przez 20 minut.
Po tym czasie drzwiczki zamknij i piecz przez kolejne 30 minut - lub do suchego patyczka i ładnego zrumienienia ciasta.