W rondelku zmieszaj razem cukier, mąkę, cukier, kakao, białka (nie ubijaj ich wcześniej), sól oraz mleko.
110 g cukru, 60 g gorzkiego kakao, 60 g mąki pszennej, 2 białka, 1 szczypta soli, 250 ml mleka
Zagotuj wszystko na małym ogniu - masa będzie mocno gęstnieć i mogą tworzyć się grudki.
Gdy masa czekoladowa będzie mocno gęsta i niepłynna zdejmij ją z ognia, dodaj masło i posiekaną czekoladę i wymieszaj dokładnie, aby się rozpuściły.
100 g czekolady
Przestudź masę, a następnie nałóż ją na dwa długie kawałki papieru do pieczenia - uformuj z masy prostokąty o wielkości około 20/15 cm, owiń masę papierem i schłodź ją w lodówce przez kilka godzin (lub noc). Jeśli masz mało czasu, to schowaj masę do zamrażarki na około godzinę.
W tym czasie przygotuj ciasto drożdżowe.
Jak zrobić ciasto drożdżowe do brioszek
Drożdże rozkrusz dodaj do nich łyżeczkę cukru, zalej letnim mlekiem i dokładnie wymieszaj.
20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka
Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
W misie miksera umieść mąkę, jajka, cukier, miękkie masło (może być pokrojone na mniejsze kawałki - jeśli masz twarde masło z lodówki, to rozpuść je i ostudź) oraz sól.
50 g masła, 2 jajka, 90 g cukru, 600 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).
Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
Jak zrobić brioszki czekoladowe
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i podziel na dwie mniej więcej równe części.
Pierwszą część ciasta rozwałkuj na długi prostokąt - o wielkości około 30/20 cm.
Na środku połóż jedną z mas czekoladowych.
Przykryj ją jednym wolnym bokiem ciasta, a potem nakryj drugim wolnym bokiem (zdjęcia z przygotowań są pod przepisem) i dokładnie sklej.
Teraz rozwałkuj ciasto razem z masą na długi prostokąt o wielkości około 30/20 cm.
Złóż ponownie ciasto jak wyżej - podobnie jak składamy kartkę papieru na trzy.
Rozwałkuj ponownie i znowu złóż.
Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź przez około 30 minut w lodówce.
W tym czasie podobnie przygotuj drugą część ciasta.
Po 30 minutach ciasto ponownie dwukrotnie rozwałkuj i złóż.
Po drugim złożeniu ciasto rozwałkuj, a następnie zwiń w rulon.
Potnij go ostrym nożem na grube plastry - ja zrobiłam 6 bułeczek.
Umieść bułeczki w formie na duże muffiny, albo połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
Po tym czasie upiecz brioszki w 175 stopniach (góra/dół) przez około 15-20 minut - do ładnego zrumienienia.
Po upieczeniu ostudź.
Z drugą częścią ciasta postąp podobnie - możesz ją też rozwałkować, a następnie pokroić na trójkąty i zwinąć je w rogaliki.
Nie musisz od razu piec drugiej partii bułeczek - surowe ciasto możesz przechować w lodówce 2-3 dni i upiec bułeczki w późniejszym terminie.