Jak zrobić kokosowe babeczki z pieczoną białą czekoladą
Czekoladę połam na kawałki i włóż do żaroodpornego naczynia.
100 g białej czekolady
Wiórki wsyp do drugiego naczynia.
100 g wiórek kokosowych
Włącz piekarnik na 130 stopni (góra-dół) - wstaw czekoladę i wiórki - piecz przez około 30 minut - mieszaj co około 5 minut.
Po upieczeniu przestudź.
Czekoladę przełóż do miseczki dodaj olej rzepakowy i podgrzej razem w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści i połączy z olejem rzepakowym - ostaw do przestudzenia.
0,5 szklanki oleju rzepakowego
Jajka zmiksuj z cukrem aż będą puszyste.
2 jajka, 50 g cukru
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, solą i przestudzonymi wiórkami kokosowymi.
270 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 100 g wiórek kokosowych
Do masy jajecznej dodaj mąkę, mleczko kokosowe oraz czekoladę - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
0,5 szklanki mleczka kokosowego
Przełóż ciasto do 12 foremek na małe babki - z dziurką w środku - a jeśli nie masz takich foremek, to do tradycyjnych foremek na babeczki.
Piecz w 180 stopniach (góra-dół_ przez około 20-25 minut - aż będą rumiane, a patyczek wetknięty w środek czysty.
Po upieczeniu ostudź i wyjmij babki z foremek.
Jak zrobić lukier kokosowy do babeczek
Cukier puder zmieszaj z mleczkiem kokosowym - dodawaj go po łyżce, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję (gęstej śmietany).
Jeśli nie masz czasu na pieczenie czekolady, to możesz użyć czekoladę karmelową (bez nadzienia) i rozpuścić ją od razu z olejem. Wiórki możesz wtedy krótko podsmażyć na suchej patelni.