Z podanych składników szybko zagnieć ciasto (jeśli nie będzie się chciało uformować, to możesz dodać odrobinę zimnej wody).
200 g mąki pszennej, 120 g masła, 1 szczypta soli, 1 jajko
Ciasto zawiń w folię i schłodź przez około godzinę.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim foremkę o średnicy 24-26 cm (formę posmaruj tłuszczem i wysyp mąką).
Ciasto nakłuj widelcem i schowaj do lodówki.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, formę z ciastem przykryj papierem do pieczenia i dociąż ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.
Podpiecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z grochem i zapiecz kolejne 5 minut - po tym czasie ostudź.
Jak zrobić nadzienie do tarty z pieczarkami
Cebulę pokrój w kostkę lub w piórka, podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż cebulę przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała (ja patelnię przykryłam na ten czas pokrywką).
2 czerwone cebule
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki (lub w półplasterki jeśli pieczarki są duże), usmaż grzyby na patelni na której była smażona wcześniej cebula.
250 g pieczarek
Kiełbaskę pokrój w drobną kostkę i krótko podsmaż.
250 g kiełbaski wiejskiej
W misce wymieszaj cebulę, pieczarki, kiełbaskę i posiekaną natkę pietruszki.
3 łyżki natki
Wyłóż nadzienie na podpieczony spód.
W dużej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem (do smaku), dodaj mleko i kremówkę, wymieszaj.