1kgtwarogu(na serniki dobrej jakości - tłustego (polecam Piątnicę, albo twaróg półtłusty do samodzielnego mielenia - trzeba dwu- lub trzykrotnie go zmielić))
W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier, cukier waniliowy lub esencję waniliową, zamieszaj.
200 g masła, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru z wanilią
Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka i energicznie wymieszaj i gotuj dalej.
1 kg twarogu, 4 jajka
Aby masa miała ładną konsystencję proponuję krótko zmiksować ją mikserem lub blenderem, tylko do połączenia składników.
Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika - energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu).
2 budynie waniliowe, 200 ml mleka
Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Dno wyłóż warstwą herbatników, wylej na nie połowę gorącej masy.
400 g herbatników
Ułóż kolejną warstwę herbatników i wylej resztę sernika.
Ułóż na wierzchu herbatniki.
Jak zrobić polewę czekoladową na sernik gotowany
Podgrzej kremówkę razem z masłem.
250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka masła
Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę - wymieszaj, aby się rozpuściła.
100 g czekolady, 100 g mlecznej czekolady
Odstaw polewę do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
Wylej polewę na wierzch herbatników (na ciasto w formie) i udekoruj wg uznania.
Ciasto schłodź w lodówce przez noc - możesz też skorzystać z chłodnej pogody i wystawić sernik na balkon :)