Mikserem zmiksuj masło z cukrem, i skórką z cytryny.
150 g masła, 100 g cukru, skórka starta z jednej cytryny
Dodaj żółtko, jajko i sok z cytryny - krótko zmiksuj.
1 jajko, 1 żółtko, sok wyciśnięty z połowy cytryny
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj do masy maślanej.
250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
W razie konieczności zeskrob ciasto ze ścianek miski i miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Jeśli chcesz bardziej aromatyczne ciasteczka, to możesz dodać trochę cytrynowego aromatu (ja dałam kilka kropel), dla uzyskania ładnego żółtego koloru możesz dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego.
odrobina aromatu cytrynowego
Łyżeczką nabieraj porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Kulki z ciasta obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami.
ok 50 g cukru pudru
Piecz ciastka w 180 stopniach (góra/dół) przez 9-10 minut (aż będą lekko rumiane), po upieczeniu ostudź.
Ciastka możesz dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny, a następnie posypać je suchym makiem.