Wyłóż bezę na przygotowane okręgi, lekko wyrównaj.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 1,5 godziny.
Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić je tak na całą noc).
Jak zrobić krem tiramisu do bezy
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
4 żółtka, 150 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
Dodaj amaretto i krótko zmiksuj.
2 łyżki amaretto
Dodaj mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach - aż się utworzy jednolity krem.
500 g serka mascarpone
Na paterze połóż jeden spód bezowy, wyłóż na niego połowę kremu, posyp kawą rozpuszczalną oraz gorzkim kakao, albo startą na tarce gorzką czekoladą.
1 łyżka kawy rozpuszczalnej, gorzka czekolada
Połóż drugą bezę, na nią nałóż resztę kremu i ponownie posyp kakao lub czekoladą.
Podawaj od razu, albo przechowuj w lodówce (wtedy przed podaniem wyjmij tiramisu na zewnątrz jakieś pół godziny - godzinę wcześniej, aby krem lekko zmiękł).