Precelki zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i cukier. Dokładnie wymieszaj.
3 szklanki precli, 90 g masła, 2 łyżki cukru pudru
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż masę precelkową do tortownicy, ugnieć tak, aby masą obłożyć też boki foremki.
Podpiecz spód przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół).
Rozdrobnioną czekoladę włóż na spód i podgrzej w piekarniku przez około 5 minut.
100 g czekolady
Wyciągnij tortownicę z piekarnika, łopatką rozsmaruj równo czekoladę i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić mus orzechowy do ciasta
Namocz żelatynę w wodzie i odstaw do napęcznienia. Po około 5-10 minutach podgrzej żelatynę przez chwilę (około 10 sekund ) w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, tak aby się rozpuściła. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
3 łyżeczki żelatyny
Zmiksuj razem masło orzechowe, twaróg, cukier puder i wanilię.
160 g kremowego masła orzechowego, 500 g twarogu sernikowego, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
W oddzielnej misce ubij śmietanę kremówkę.
500 ml śmietany kremówki
Dodaj żelatynę do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
Teraz dodaj połowę śmietany kremówki, wymieszaj i dodaj resztę kremówki - dokładnie wymieszaj całość.
Przełóż na ostudzony spód i umieść w lodówce na przynajmniej 4 godziny.
Przed podaniem możesz udekorować deser śmietaną kremówką, lub rozpuszczoną czekoladą.