Orzechowy mus na spodzie z precelków

Zaktualizowany: 2023 9 sierpnia
pianka orzechowa4

Przepis na orzechowy sernik na zimno na precelkach

Zapraszam dziś na amerykański orzechowy mus na spodzie z precelków. To niezwykłe ciasto bez pieczenia to lekko słonawy spód zrobiony z pokruszonych precelków, a do tego bardzo delikatny i puszysty mus z dodatkiem masła orzechowego. Całość tworzy niezwykle pyszne połączenie, któremu trudno się oprzeć!

pianka orzechowa5

Orzechowy mus na spodzie z precelków przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smakowite ciasta bez pieczenia, to koniecznie przygotuj ten mus orzechowy z precelkami!

pianka orzechowa5

Orzechowa pianka na spodzie z precelków przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie orzechowe ciasto bez pieczenia na spodzie z precelków.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 45 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na spód z precelków

składniki na mus orzechowy

Instrukcja
 

Jak zrobić spód z precelków do ciasta

  • Precelki zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i cukier. Dokładnie wymieszaj.
    3 szklanki precli, 90 g masła, 2 łyżki cukru pudru
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż masę precelkową do tortownicy, ugnieć tak, aby masą obłożyć też boki foremki.
  • Podpiecz spód przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół).
  • Rozdrobnioną czekoladę włóż na spód i podgrzej w piekarniku przez około 5 minut.
    100 g czekolady
  • Wyciągnij tortownicę z piekarnika, łopatką rozsmaruj równo czekoladę i odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić mus orzechowy do ciasta

  • Namocz żelatynę w wodzie i odstaw do napęcznienia. Po około 5-10 minutach podgrzej żelatynę przez chwilę (około 10 sekund ) w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, tak aby się rozpuściła. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
    3 łyżeczki żelatyny
  • Zmiksuj razem masło orzechowe, twaróg, cukier puder i wanilię.
    160 g kremowego masła orzechowego, 500 g twarogu sernikowego, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • W oddzielnej misce ubij śmietanę kremówkę.
    500 ml śmietany kremówki
  • Dodaj żelatynę do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
  • Teraz dodaj połowę śmietany kremówki, wymieszaj i dodaj resztę kremówki – dokładnie wymieszaj całość.
  • Przełóż na ostudzony spód i umieść w lodówce na przynajmniej 4 godziny.
  • Przed podaniem możesz udekorować deser śmietaną kremówką, lub rozpuszczoną czekoladą.
Notatki
Przepis na tortownicę 22-23 cm.
Prywatne
Słowa kluczowe mus orzechowy, mus z masła orzechowego, sernik orzechowy na zimno
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pianka orzechowa2

Orzechowy mus z precelkami – uwagi

Musicie przyznać, że „orzechowy mus na spodzie z precelków” brzmi intrygująco.

Czy dodatkowo was zainteresuje fakt, że jest to również po trosze sernik?

Tak więc, mamy tu lekko słony spód upieczony z precelków, warstwę czekolady oraz lekką, puszystą lekko orzechową piankę ze śmietany kremówki, twarogu i masła orzechowego.

Mówię Wam – pycha :)

Jeśli obawiacie się słonych precelków, to możecie zrobić zwykły spód ciasteczkowy, albo krakersowy, ale musicie wypróbować tą wersję – słony smak spodu świetnie się komponuje ze słodkim musem.

Przepis znalazłam tutaj  – dałam jednak prawie dwa razy tyle twarogu i zrezygnowałam z górnej warstwy śmietany kremówki – zdecydowałam, że taka ilość kalorii mogłaby mnie jednak zabić ;)

Poniżej podaję moją wersję tego deseru.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na orzechowy mus z masłem orzechowym.

Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

pianka orzechowa3

Polecane przepisy na lekkie musy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne słodkie musy. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 2 sierpnia

Podziel się przepisem

8 komentarzy

  1. 72e3576140cd7bf70f23d8482ff3c91d?s=54&d=mm&r=g
    monika 2016 6 września w 16:34- Odpowiedz

    jakiego uzyliscie masla orzechowego???

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 6 września w 17:28- Odpowiedz

      Teraz już nie pamiętam, bo robiłam go dawno, ale ja najchętniej używam masła orzechowego z Lidla – w tym przypadku musi być kremowy.

  2. 79b30f540cd8271233d1d82f110e3a7a?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2015 30 sierpnia w 10:10- Odpowiedz

    Zrobiłam to ciasto wczoraj. Czekolada faktycznie kroi się dobrze ale gorzej z jedzeniem. Muszę popracować nad spodem bo jest zbyt twardy ale w smaku mistrzostwo :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 31 sierpnia w 22:45- Odpowiedz

      Mi też bardzo smakuje to połączenie smaków :)

  3. 9be295e51419cf4071ae5d336aa4e2fa?s=54&d=mm&r=g
    Dagmara 2014 4 grudnia w 10:49- Odpowiedz

    Witam,
    Chciałam zapytać czy ta czekolada na spodzie nie będzie zbyt twarda – w sensie jak będziemy kroić ciasto łyżeczką to będzie pękać w różnych kierunkach?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 4 grudnia w 22:16- Odpowiedz

      Ciasto może nie kroi się idealnie, ale też przy krojeniu nie pęka jak chce. Warstwa czekolady jest dość cienka i nie ma większych problemów z jej przekrojeniem :)

  4. ef35ee56ed3748e66026eedf1f70772b?s=54&d=mm&r=g
    Martyna 2013 2 sierpnia w 14:49- Odpowiedz

    Coś dla mnie! Uwielbiam masło orzechowe :)
    P.S. Zrobiłam ostatnio ciasto wiśniowo kakaowe z Twojego przepisu – jest pycha! :) http://chiliandsugar.blogspot.com/2013/08/ciasto-kakaowe-z-wisniami.html

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy