Musicie przyznać, że „orzechowy mus na spodzie z precelków” brzmi intrygująco. Czy dodatkowo was zainteresuje fakt, że jest to również po trosze sernik?

Tak więc, mamy tu lekko słony spód upieczony z precelków, warstwę czekolady oraz lekką, puszystą lekko orzechową piankę ze śmietany kremówki, twarogu i masła orzechowego.

Mówię Wam – pycha :)

Jeśli obawiacie się słonych precelków, to możecie zrobić zwykły spód ciasteczkowy, albo krakersowy, ale musicie wypróbować tą wersję – słony smak spodu świetnie się komponuje ze słodkim musem.

Przepis znalazłam tutaj  – dałam jednak prawie dwa razy tyle twarogu i zrezygnowałam z górnej warstwy śmietany kremówki – zdecydowałam, że taka ilość kalorii mogłaby mnie jednak zabić ;)

Poniżej podaję moją wersję tego deseru.

pianka orzechowa5

pianka orzechowa2

pianka orzechowa3

pianka orzechowa4

Orzechowa pianka na spodzie z precelków

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki spodu:

składniki musu:

Instrukcja
 

wykonanie spodu:

  • Precelki zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i cukier. Dokładnie wymieszaj.
  • Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż masę precelkową do tortownicy, ugnieć tak, aby masą obłożyć też boki foremki.
  • Podpiecz spód przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Rozdrobnioną czekoladę włóż na spód i podgrzej w piekarniku przez około 5 minut.
  • Wyciągnij tortownicę z piekarnika, łopatką rozsmaruj równo czekoladę i odstaw do wystudzenia.

wykonanie musu:

  • Namocz żelatynę w wodzie i odstaw do napęcznienia. Po około 5-10 minutach podgrzej żelatynę przez chwilę (około 10 sekund ) w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, tak aby się rozpuściła. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Zmiksuj razem masło orzechowe, twaróg, cukier puder i wanilię.
  • W oddzielnej misce ubij śmietanę kremówkę.
  • Dodaj żelatynę do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
  • Teraz dodaj połowę śmietany kremówki, wymieszaj i dodaj resztę kremówki - dokładnie wymieszaj całość.
  • Przełóż na ostudzony spód i umieść w lodówce na przynajmniej 4 godziny.
  • Przed podaniem możesz udekorować deser śmietaną kremówką, lub rozpuszczoną czekoladą.

Notatki

Przepis na tortownicę 22-23 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!