Przepis na orzechowy sernik na zimno na precelkach
Musicie przyznać, że „orzechowy mus na spodzie z precelków” brzmi intrygująco.
Czy dodatkowo was zainteresuje fakt, że jest to również po trosze sernik?
Tak więc, mamy tu lekko słony spód upieczony z precelków, warstwę czekolady oraz lekką, puszystą lekko orzechową piankę ze śmietany kremówki, twarogu i masła orzechowego.
Mówię Wam – pycha :)
Jeśli obawiacie się słonych precelków, to możecie zrobić zwykły spód ciasteczkowy, albo krakersowy, ale musicie wypróbować tą wersję – słony smak spodu świetnie się komponuje ze słodkim musem.
Przepis znalazłam tutaj – dałam jednak prawie dwa razy tyle twarogu i zrezygnowałam z górnej warstwy śmietany kremówki – zdecydowałam, że taka ilość kalorii mogłaby mnie jednak zabić ;)
Poniżej podaję moją wersję tego deseru.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na orzechowy mus z masłem orzechowym.
Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
Orzechowy mus na spodzie z precelków przepis

Orzechowa pianka na spodzie z precelków
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki spodu:
- 3 szklanki precli (150 g)
- 90 g masła rozpuszczonego
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g czekolady (użyłam mleczne dropsy)
składniki musu:
- 160 g kremowego masła orzechowego
- 500 g twarogu sernikowego - dobrego, tłustego (ja polecam Piątnicę)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 3 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki zimnej wody
Instrukcja
wykonanie spodu:
- Precelki zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i cukier. Dokładnie wymieszaj.3 szklanki precli, 90 g masła, 2 łyżki cukru pudru
- Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż masę precelkową do tortownicy, ugnieć tak, aby masą obłożyć też boki foremki.
- Podpiecz spód przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół).
- Rozdrobnioną czekoladę włóż na spód i podgrzej w piekarniku przez około 5 minut.100 g czekolady
- Wyciągnij tortownicę z piekarnika, łopatką rozsmaruj równo czekoladę i odstaw do wystudzenia.
wykonanie musu:
- Namocz żelatynę w wodzie i odstaw do napęcznienia. Po około 5-10 minutach podgrzej żelatynę przez chwilę (około 10 sekund ) w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, tak aby się rozpuściła. Odstaw do lekkiego przestudzenia.3 łyżeczki żelatyny
- Zmiksuj razem masło orzechowe, twaróg, cukier puder i wanilię.160 g kremowego masła orzechowego, 500 g twarogu sernikowego, 1,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
- W oddzielnej misce ubij śmietanę kremówkę.500 ml śmietany kremówki
- Dodaj żelatynę do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
- Teraz dodaj połowę śmietany kremówki, wymieszaj i dodaj resztę kremówki - dokładnie wymieszaj całość.
- Przełóż na ostudzony spód i umieść w lodówce na przynajmniej 4 godziny.
- Przed podaniem możesz udekorować deser śmietaną kremówką, lub rozpuszczoną czekoladą.
Notatki