Ciasto z krakersów
zaskakujące i smaczne :)
Długi weekend majowy dobiega końca, ja wreszcie wróciłam do domu i szybko dzielę się przepisem na ekspresowe ciasto na weekend.
Duży plus tego ciacha, to to że zrobi go każdy – nawet ten, który ma w kuchni dwie lewe ręce :)
Ciasto jest troszkę w typie bajaderki, więc może postać na prawdę długo i nic się z nim nie dzieje :)
Potrzebujecie do niego zaledwie trzech składników – krakersów, mleka skondensowanego i masła.
Tylko tyle, a efekt wow gwarantowany :)
Spróbujcie koniecznie!
Zapraszam was również do wypróbowania moich przepisów na pyszne ciasta czekoladowe 😋😋
Ciasto z krakersów – przepis do druku

Ciasto z krakersów
Składniki
- 2 opakowanie krakersów Lajkonik - każde po 180 g (solonych, niesmakowych)
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego - każde po 530 g
- kostka masła (200 g)
Instrukcja
- Krakersy pokrusz w dłoniach do dużej miski, zalej dwiema puszkami mleka skondensowanego i kostką rozpuszczonego masła.
- Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Można też dodać tu orzechy, rodzynki itp.
- Całość przekładamy do średniej blaszki (wymiary około 24/24 cm) i pieczemy w 180 stopniach około 40-50 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis oryginalny pochodzi ze strony Mniam Mniam (figuruje tam jako Torcik zapracowanych mam).
Jakich wymiarów jest ta „średnia blaszka” ?
Tak mniej więcej 24/24 cm.
Czy można użyć mleka zagęszczonego z kartonika?
To musi być takie gęste Mleko skondensowane
Można prosić o podanie o wielkości owych puszek masy krówkowej ? Osobiście natrafiłam w sklepie na takie po 400g i 460g.
I waga paczek krakersów też była by pomocna (na wypadek jak by ktoś chciał użyć innej firmy)
Puszka mleka skondensowanego to 530g. Paczka krakersów Lajkonika to 180g :)