Przepis na bezglutenowe ciastka czekoladowo-kokosowe
Te bezglutenowe ciasteczka robi się bardzo szybko, a do tego są przepyszne :)
Mąż mówi, że przypominają mu dzieciństwo:)
Ciasteczka są bardzo czekoladowe, w środku mięciutkie, a jednocześnie lekko chrupiące dzięki kawałkom migdałów.
Nie ma w nich grama mąki!
Konsystencję zapewniają im wiórki kokosowe i migdały.
Spróbujcie zrobić te ciastka czekoladowo-kokosowe, bo na prawdę nie wymagają praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy bezglutenowe – znajdziecie tu wiele ciekawych propozycji.
Ciasteczka czekoladowo-kokosowe przepis

Ciasteczka czekoladowo-kokosowe
Przepis na bardzo proste bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z wiórkami kokosowymi i migdałami.
Składniki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 115 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
- 200 g wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki migdałów posiekanych (grubo)
Instrukcja
- Czekoladę, ekstrakt z wanilii i mleko podgrzej w garnku do rozpuszczenia czekolady - dokładnie wymieszaj.1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 115 g czekolady, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodaj wiórki i migdały, wymieszaj.200 g wiórek kokosowych, 1/2 szklanki migdałów
- Nakładaj łyżką na blachę.
- Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół).
- Ostudź na kratce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Ten przepis pochodzi od Bajaderki z forum Mniam Mniam.