1szklankaczekoladowych kropelek( lub rozdrobnionej deserowej czekolady - ok 100 g)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z masłem orzechowym
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
Zmiksuj masło, masło orzechowe, mąkę i cukier na kruszonkę (możesz rozpuścić masło i masło orzechowe w mikrofalówce, to łatwiej się połączą z suchymi składnikami).
420 g mąki pszennej, 230 g kremowego masła orzechowego, 110 g masła, 400 g cukru trzcinowego
Odłóż szklankę masy na później.
Do pozostałej masy maślanej dodaj proszek do pieczenia i sodę i zmiksuj razem.
1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody
Dodaj mleko i wanilię, a następnie dodawaj po jednym jajku miksując dokładnie.
250 ml mleka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 3 jajka
Wsyp czekoladę i delikatnie wymieszaj.
1 szklanka czekoladowych kropelek
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej lub wyłożonej papierem blachy.
Na wierzch wyłóż odłożoną wcześniej kruszonkę (możesz do niej dodać rozdrobnione orzeszki ziemne - ja użyłam słonych).