Jak zrobić wysoką drożdżówkę z kruszonką krok po kroku
Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej letnie (nie gorące) mleko - dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml mleka
W misie miksera umieść mąkę i cukier, dodaj lekko roztrzepane widelcem żółtka i jajko.
500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 100 g cukru
Wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
W trakcie wlej rozpuszczone i ostudzone masło - wyrabiaj aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski.
80 g masła
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut - do lekkiego napuszenia.
W tym czasie przygotuj kruszonkę - przełóż składniki do miseczki i rozdrobnij palcami.
50 g masła, 60 g mąki pszennej, 45 g cukru
Podrośnięte ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp kruszonką.
2 łyżki mleka
Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (tryb termoobieg).