Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Grecka bougatsa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na słynny grecki deser z ciasta filo zapiekanego z lekkim kremem waniliowym.
4.50
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
15
minut
minut
Czas całkowity
45
minut
minut
Danie
Deser
,
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia bałkańska
Porcje
8
Kalorie
145
kcal
Wyposażenie
Wysoka żaroodporna forma do pieczenia o wielkości około 23/28 cm.
Składniki
składniki na bougatsę
1
opakowanie
ciasta filo
(u mnie 300 g (7 arkuszy))
ok 50
g
masła
(rozpuszczonego)
1
l
mleka
(- użyłam 1,5%)
100
g
cukru
(- pół szklanki)
1
łyżka
cukru waniliowego
4
jajka
(- u mnie rozmiar L)
40
g
skrobi
(kukurydzianej lub ziemniaczanej - 2 mocno czubate łyżki)
cukier puder
(do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić bougatsę z kremem
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół).
Wlej mleko do dużego garnka, dodaj cukier i cukier waniliowy - zagotuj.
1 l mleka,
100 g cukru,
1 łyżka cukru waniliowego
W tym czasie jajka zmiksuj ze skrobią.
4 jajka,
40 g skrobi
Wlej do jajek część zagotowanego mleka i zmiksuj.
Przelej jajka do reszty mleka i gotuj razem aż krem zgęstnieje - jak budyń. Zdejmij z kuchenki.
Żaroodporne naczynie posmaruj rozpuszczonym masłem.
Weź połowę ciasta filo - u mnie to było 3,5 arkusza i lekko gniotąc je ułóż je w foremce tak aby zapełnić całe dno.
Pokrop wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.
ok 50 g masła
Podpiecz w piekarniku przez 5 minut.
Wyjmij foremkę i wlej krem - rozprowadź po całej powierzchni.
Pozostałe ciasto filo pozagniataj podobnie jak spodnią warstwę i ułóż na górze.
Polej rozpuszczonym masłem.
Piecz bougatsę przez 15 minut - do zarumienia.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na około 15 minut.
Podaj na ciepło posypane cukrem pudrem.
cukier puder
Notatki
Podaję kaloryczność mojej bougasty - przy 300 g ciasta filo i 50 g rozpuszczonego masła.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
145
kcal
Weglowodany:
21
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
5
g
Słowa kluczowe
deser z ciasta filo
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!