Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Teksańskie ciasto placek przepis
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste, wilgotne ciasto z lukrem, które długo zachowuje świeżość.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
35
minut
minut
Czas całkowity
55
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
24
Kalorie
298
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm albo 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto teksańskie
200
g
masła
250
ml
wody
340
g
mąki pszennej
(- 2 i 1/4 szklanki)
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
(- można zamienić na 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia)
300
g
cukru
(- 1,5 szklanki)
120
ml
jogurtu naturalnego
(- użyłam gęsty grecki)
3
jajka
(- u mnie rozmiar L)
aromat waniliowy
(- opcjonalnie)
składniki na prosty lukier do ciasta
150
g
cukru pudru
(- 1 szklanka)
2-3
łyżki
mleka
(- lub do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić teksańskie ciasto na jogurcie
Wodę i masło umieść w rondelku i podgrzej do momentu rozpuszczenia masła.
200 g masła,
250 ml wody
W tym czasie w dużej misce zmieszaj razem sodą (lub proszkiem do pieczenia) i cukrem.
340 g mąki pszennej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
300 g cukru
Wlej gorącą wodę z masłem i dokładnie wymieszaj łyżką.
Dodaj jogurt naturalny oraz aromat waniliowy (jeśli używasz) i wymieszaj łyżką.
120 ml jogurtu naturalnego,
aromat waniliowy
Wbij jajka i energicznie zmieszaj - wystarczy zrobić to łyżką.
3 jajka
Przelej ciasto do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół).
Piecz przez 30-40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić lukier do ciasta
Cukier puder wsyp do miseczki i dodaj dwie łyżki mleka - wymieszaj.
150 g cukru pudru,
2-3 łyżki mleka
Jeśli masa jest mocno gęsta, to dodaj trochę więcej mleka.
Gotowym lukrem posmaruj wierzch ciasta.
Ciasto przechowuj w zamkniętym pojemniku lub foremkę z ciastem owiń folią spożywczą. Wtedy ciasto dłużej zachowa świeżość.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
298
kcal
Weglowodany:
42
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
12
g
Słowa kluczowe
proste ciasto z lukrem, wilgotne ciasto
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!