Przelej prawie całe mleko do rondelka i dodaj do niego cukier - włącz do gotowania.
500 ml mleka, 4 łyżki cukru
W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy.
2 opakowania budyniu waniliowego
Wlej mleko z budyniem do gotującego się mlek i energicznie wymieszaj - gotuj aż zgęstnieje.
Gotowy budyń przykryj na wierzchu woreczkiem lub folią spożywczą i zostaw do ostudzenia (w temperaturze pokojowej).
Miękkie masło przełóż do miski i zmiksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut - aż masło stanie się bardziej puszyste i jasne.
100 g masła
Do ubitego masła dodawaj po łyżce budyniu i miksuj do połączenia.
Jak zrobić bitą śmietanę do ciasta
Żelatynę zalej zimną wodą - daj jej trochę, tylko tyle aby zakryła żelatynę. Odstaw na kilka minut do napęcznienia.
2 łyżeczki żelatyny
Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.
500 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru
Żelatynę krótko podgrzej aby była płynna. Dodaj do niej łyżkę ubitej kremówki i wymieszaj. Przelej żelatynę do reszty bitej śmietany i dokładnie zmiksuj.
Ciasto orzechowa dama - złożenie
Orzechy przełóż na suchą patelnię i krótko podgrzej aby były bardziej aromatyczne. Ostudź je i posiekaj.
około 200 g orzechów
Foremkę wyłóż folią aluminiową albo papierem do pieczenia.
ok 40 sztuk herbatników
Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników.
Wyłóż na nie kajmak i delikatnie rozsmaruj.
około 200 g kajmaku
Posyp mocno posiekanymi orzechami i lekko je dociśnij.
Nałóż drugą warstwę herbatników.
Na herbatniki wyłóż krem budyniowy i rozprowadź równą warstwą.
Nałóż trzecią warstwę herbatników i posmaruj je powidłami (jeśli używasz).
ok 60 g powideł śliwkowych
Wyłóż bitą śmietanę i wyrównaj.
Na koniec ciasto posyp posiekanymi orzechami.
Schowaj ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc, aby ciastka zmiękły od kremów.