Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto kostka ajerkoniakowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste ciasto bez pieczenia na herbatnikach przekładanych kremem z ajerkoniakiem.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
45
minut
minut
12
hours
godz
Czas całkowity
12
hours
godz
45
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
343
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto kostka ajerkoniakowa
ok 500
g
herbatników
(- użyłam w dwóch kolorach - na 5 warstw)
500
g
serka mascarpone
(- mocno schłodzonego)
ok 60
g
cukru pudru
(- 4 łyżki - lub do smaku)
500
ml
śmietany kremówki
(- użyłam 30%)
250
ml
likieru ajerkoniak
(lub adwokata)
4
łyżeczki
żelatyny
(+ trochę zimnej wody)
200
ml
śmietany kremówki
(- użyłam 30%)
200
g
czekolady
(- użyłam po połowie mleczną i gorzką)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kremem ajerkoniakowym
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie jedną warstwę herbatników.
ok 500 g herbatników
Żelatynę zalej zimną wodą - nalej jej tyle, aby zakryła żelatynę - i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
4 łyżeczki żelatyny
Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem.
500 g serka mascarpone,
ok 60 g cukru pudru
Wlej powoli śmietanę kremówkę i miksuj aż otrzymasz gęsty krem.
500 ml śmietany kremówki
Żelatynę krótko podgrzej (ja ją podgrzewam około 10 sekund w mikrofalówce), wymieszaj i wlej do ajerkoniaku - wymieszaj.
250 ml likieru ajerkoniak
Przelej ajerkoniak do kremu i dokładnie wymieszaj razem.
Wyłóż na herbatniki mniej więcej 1/4 kremu (ja sobie wagę gotowego kremu podzieliłam na 4 i odważałam na wadze po około 300 g na warstwę).
Na krem wyłóż warstwę herbatników i znowu nałóż krem.
Mają powstać cztery warstwy kremu i pięć warstw herbatników.
Na ostatnią warstwę herbatników wylej przygotowaną polewę.
Aby zrobić polewę czekoladową podgrzej śmietanę kremówkę. Do gorącej dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się ładnie rozpuści i połączy w polewę.
200 ml śmietany kremówki,
200 g czekolady
Lekko ostudź polewę czekoladową i wylej ją na herbatniki.
Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc - wtedy herbatniki ładnie zmiękną i ciasto będzie łatwo kroić.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
343
kcal
Weglowodany:
30
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
22
g
Słowa kluczowe
ciasto na herbatnikach, ciasto z ajerkoniakiem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!