Drożdże i cukier dodaj do letniego mleka i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw na około 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować - w tym czasie powinny urosnąć i się mocno spienić.
100 ml mleka, 15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
W misie miksera umieść składniki na ciasto drożdżowe. Dodaj rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
250 g mąki pszennej, 30 g cukru, 50 ml oleju, 1 jajko
Ciasto jest dobrze wyrobione gdy jest ładnie gładkie. Wtedy przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Rabarbar umyj, odetnij końcówki a resztę pokrój w plasterki o grubości około 1 cm. Dodaj do niego cukier i przemieszaj.
ok 250 g rabarbaru, 2 łyżki cukru
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć, a następnie podziel na osiem mniej więcej równych części - ja bułeczki ważyłam na wadze - każda miała około 60 g.
Ułóż bułeczki w odstępach na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Szklanką lekko posypaną od spodu mąką zrób w każdej bułeczce zagłębienie.
Mocno dociśnij szklankę, tak aby ciasto rozeszło się na boki.
W zagłębienia nałóż rabarbar.
Krótko połącz razem składniki kruszonki - możesz je zagnieść palcami, wymieszać widelcem, albo jak ja krótko zmiksować malakserem.
50 g masła, 70 g mąki pszennej, 45 g cukru
Posyp kruszonką bułeczki.
Bułeczki przykryj ściereczką i zostaw na około 30 minut do napuszenia.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
Piecz bułeczki przez około 20 minut - aż będą rumiane. Po upieczeniu lekko ostudź i już możesz je jeść jeszcze lekko ciepłe :)