Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto cynamonowo-bananowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjnie proste i pyszne ciasto bananowe bez miksera.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
Czas całkowity
1
hour
godz
20
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
325
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma do pieczenia o wielkości około 27/10 cm.
Składniki
składniki na ciasto bananowe
ok 250
g
bananów
(dojrzałych - u mnie dwie sztuki (waga bez skórki))
2
jajka
(rozmiar L)
100
g
cukru
(u mnie trzcinowy - 1/2 szklanki)
80
ml
oleju
(1/3 szklanki)
120
ml
maślanki
(albo jogurtu naturalnego - 1/2 szklanki)
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
składniki na masę cynamonową do ciasta bananowego
30
g
masła
(rozpuszczonego - 2 łyżki)
70
g
cukru
(u mnie trzcinowy - 1/3 szklanki)
2
łyżeczki
cynamonu
składniki na cynamonową kruszonkę do ciasta bananowego
75
g
mąki pszennej
(1/2 szklanki)
50
g
cukru
(u mnie trzcinowy - 1/4 szklanki)
1
łyżeczka
cynamonu
50
g
masła
Instrukcja
Jak zrobić cynamonowe ciasto bananowe
Banany przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
ok 250 g bananów
Dodaj do nich cukier, maślankę, olej i jajka - wymieszaj widelcem do połączenia.
2 jajka,
100 g cukru,
80 ml oleju,
120 ml maślanki
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do niej mokre składniki - wymieszaj łyżką.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przełóż mniej więcej połowę ciasta do przygotowanej foremki (ja ją wyłożyłam papierem do pieczenia).
Zmieszaj razem składniki masy cynamonowej.
30 g masła,
70 g cukru,
2 łyżeczki cynamonu
Wyłóż masę cynamonową na ciasto w foremce - delikatnie przemieszaj po wierzchu.
Wyłóż resztę ciasta i wyrównaj.
Jak zrobić cynamonową kruszonkę do ciasta bananowego
Wszystkie składniki kruszonki przełóż do miski.
75 g mąki pszennej,
50 g cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
50 g masła
Zagnieć je krótko palcami.
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Piecz ciasto w 170 stopniach (termoobieg) lub 180 stopni (góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto lekko ostudź i wyjmij z foremki.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
325
kcal
Weglowodany:
43
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
15
g
Słowa kluczowe
ciasto z bananami, cynamonowe ciasto z bananami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!