Jak zrobić bułeczki cynamonki z lukrem twarożkowym
Drożdże zmieszaj z cukrem i letnim mlekiem - wymieszaj do rozpuszczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut - tak aby drożdże zaczęły "pracować".
15 g drożdży, 125 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
W misie miksera umieść mąkę, jajko, masło w kawałkach oraz cukier. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób gładkie ciasto.
300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 40 g masła
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, tak aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na lekko posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości około 30/40 cm - około 0,5-1cm grubości.
Posmaruj wierzch ciasta masłem.
ok 50 g masła
Zmieszaj razem cukier z cynamonem.
100 g cukru, 1,5 łyżki cynamonu
Posyp mieszanką masło.
Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Przetnij ciasto na 8 mniej więcej równych plastrów.
Ułóż cynamonki w blaszce (ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam mąką). Przykryj foremkę z cynamonkami i odstaw na około 30 minut, tak aby bułeczki się napuszyły.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
Wyrośnięte cynamonki piecz około 20 minut - aż będą rumiane.
Przełóż do miski twarożek, dodaj cukier i wanilię i krótko zmiksuj - do uzyskania gładkiego kremu.
100 g twarożku, 75 g cukru pudru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii