Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Czekoladowe drożdżówki z orzechami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na puszyste czekoladowe bułeczki drożdżowe z krem czekoladowo-orzechowym i posiekanymi orzechami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
1
hour
godz
50
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
40
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
8
sztuk
Kalorie
437
kcal
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto drożdżowe
15
g
drożdży
(świeżych)
1
łyżeczka
cukru
125
ml
mleka
(letniego)
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
10
g
gorzkiego kakao
(- 2 płaskie łyżki)
0,5
łyżeczki
soli
50
g
cukru
(- 1/4 szklanki)
1
jajko
(rozmiar L)
40
g
masła
(miękkiego)
składniki na nadzienie do czekoladowych drożdżówek
ok 75
g
kremu czekoladowo-orzechowego
(typ Nutella)
ok 100
g
orzechów
(posiekanych)
składniki na lukier czekoladowy do bułeczek
150
g
cukru pudru
(- 1 szklanka)
1
łyżka
gorzkiego kakao
ok 30
ml
mleka
(- ok 3 łyżki - do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto drożdżowe
Drożdże zmieszaj z cukrem, dodaj letnie mleko, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.
15 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
125 ml mleka
W tym czasie do misy miksera wsyp mąkę, dodaj kakao, sól, masło i jajko.
300 g mąki pszennej,
10 g gorzkiego kakao,
0,5 łyżeczki soli,
50 g cukru,
1 jajko,
40 g masła
Wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Wyrób gładkie ciasto, przykryj miskę folią spożywczą lub ręczniczkiem i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany lekko mąką blat i lekko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek (około 0,5 cm grubości).
Posmaruj wierzch ciasta kremem czekoladowo-orzechowym.
ok 75 g kremu czekoladowo-orzechowego
Posyp ciasto posiekanymi orzechami - część z nich możesz zostawić na koniec do posypania bułeczek posmarowanych lukrem.
ok 100 g orzechów
Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku w rulon.
Potnij ciasto na około 8 bułeczek.
Ułóż bułeczki w posmarowanej masłem i wysypanej mąką większej foremce i przykryj folią spożywczą - odstaw na około 30 minut do napuszenia.
Podrośnięte bułeczki czekoladowe piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20 minut.
Wyjmij bułeczki z piekarnika i postaw na kratce.
Zmieszaj cukier puder, z kakao i mlekiem - wymieszaj na gładki lukier.
150 g cukru pudru,
1 łyżka gorzkiego kakao,
ok 30 ml mleka
Posmaruj jeszcze gorące bułeczki. Na koniec możesz posypać je jeszcze odłożonymi orzechami.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
437
kcal
Weglowodany:
58
g
Białko:
8.5
g
Tłuszcz:
18
g
Słowa kluczowe
czekoladowe bułeczki, czekoladowe ciasto drożdżowe
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!