Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Czekoladowe drożdżówki z orzechami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na puszyste czekoladowe bułeczki drożdżowe z krem czekoladowo-orzechowym i posiekanymi orzechami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
1
godzina
godzinę
50
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
40
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
8
sztuk
Kalorie
437
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto drożdżowe
15
g
drożdży
(świeżych)
1
łyżeczka
cukru
125
ml
mleka
(letniego)
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
10
g
gorzkiego kakao
(- 2 płaskie łyżki)
0,5
łyżeczki
soli
50
g
cukru
(- 1/4 szklanki)
1
jajko
(rozmiar L)
40
g
masła
(miękkiego)
składniki na nadzienie do czekoladowych drożdżówek
ok 75
g
kremu czekoladowo-orzechowego
(typ Nutella)
ok 100
g
orzechów
(posiekanych)
składniki na lukier czekoladowy do bułeczek
150
g
cukru pudru
(- 1 szklanka)
1
łyżka
gorzkiego kakao
ok 30
ml
mleka
(- ok 3 łyżki - do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto drożdżowe
Drożdże zmieszaj z cukrem, dodaj letnie mleko, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.
15 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
125 ml mleka
W tym czasie do misy miksera wsyp mąkę, dodaj kakao, sól, masło i jajko.
300 g mąki pszennej,
10 g gorzkiego kakao,
0,5 łyżeczki soli,
50 g cukru,
1 jajko,
40 g masła
Wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Wyrób gładkie ciasto, przykryj miskę folią spożywczą lub ręczniczkiem i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany lekko mąką blat i lekko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek (około 0,5 cm grubości).
Posmaruj wierzch ciasta kremem czekoladowo-orzechowym.
ok 75 g kremu czekoladowo-orzechowego
Posyp ciasto posiekanymi orzechami - część z nich możesz zostawić na koniec do posypania bułeczek posmarowanych lukrem.
ok 100 g orzechów
Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku w rulon.
Potnij ciasto na około 8 bułeczek.
Ułóż bułeczki w posmarowanej masłem i wysypanej mąką większej foremce i przykryj folią spożywczą - odstaw na około 30 minut do napuszenia.
Podrośnięte bułeczki czekoladowe piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20 minut.
Wyjmij bułeczki z piekarnika i postaw na kratce.
Zmieszaj cukier puder, z kakao i mlekiem - wymieszaj na gładki lukier.
150 g cukru pudru,
1 łyżka gorzkiego kakao,
ok 30 ml mleka
Posmaruj jeszcze gorące bułeczki. Na koniec możesz posypać je jeszcze odłożonymi orzechami.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
437
kcal
Weglowodany:
58
g
Białko:
8.5
g
Tłuszcz:
18
g
Słowo kluczowe
czekoladowe bułeczki, czekoladowe ciasto drożdżowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!