Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Czekoladowe babeczki delicje
Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i pyszne babeczki czekoladowe z galaretką i polewą czekoladową.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
25
minut
minut
3
hours
godz
Czas całkowity
4
hours
godz
25
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
16
sztuk
Kalorie
31
kcal
Wyposażenie
Szczelna forma (najlepiej szklana) o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe babeczki delicje
1
opakowanie
galaretki
(owocowej - na 500 ml wody)
400
ml
gorącej wody
200
g
masła
(miękkiego)
150
g
cukru pudru
(- 1 szklanka)
3
jajka
(rozmiar L)
200
g
mąki pszennej
(- 1 i 1/3 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
25
g
gorzkiego kakao
(- 3 lekko czubate łyżki)
120
ml
mleka
(letniego)
200
g
czekolady
(użyłam gorzką)
150
ml
śmietany kremówki
(- jeśli używasz mleczną czekoladę to zmniejsz do 100 ml)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe babeczki delicje z galaretką
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, przelej do szczelnej formy i schłodź do zupełnego stężenia.
1 opakowanie galaretki,
400 ml gorącej wody
Masło zmiksuj z cukrem pudrem przez kilka minut - aż masa nabierze objętości i będzie miała blady kolor.
200 g masła,
150 g cukru pudru
Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i kakao.
200 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
25 g gorzkiego kakao
Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po łyżce zmieszanej mąki - zmiksuj krótko - tylko do połączenia.
3 jajka
Dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki i krótko zmiksuj.
Wlej mleko i zmiksuj do połączenia.
120 ml mleka
Wsyp resztę mąki i zmiksuj na niskich obrotach do połączenia - domieszaj na koniec łyżką - jeśli są resztki mąki.
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - ja nakładałam bardzo czubatą łyżkę na jedną babeczkę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka. Babeczki ostudź.
W zastygniętej galaretce wytnij kółka o średnicy około 5 cm.
Pomagając sobie nożem, albo szpatułką przełóż kółka z galaretki na wierzch babeczek.
Śmietanę podgrzej w rondelku. Gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia i połączenia w jednolitą polewę - ostudź.
150 ml śmietany kremówki,
200 g czekolady
Smaruj polewą czekoladową wierzch i boki galaretki - tak aby nie było jej widać.
Babeczki możesz podać od razu, albo schłodzić w lodówce, aby polewa bardziej stężała i stwardniała.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
31
kcal
Weglowodany:
30
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
19
g
Słowa kluczowe
babeczki delicje, babeczki z galaretką
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!