Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Czekoladowe babeczki delicje
Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i pyszne babeczki czekoladowe z galaretką i polewą czekoladową.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
25
minuty
minut
3
godziny
godzin
Łączny czas
4
godziny
godzin
25
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
16
sztuk
Calories
310
kcal
Wyposażenie
Szczelna forma (najlepiej szklana) o wielkości około 25/35 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na czekoladowe babeczki delicje
1
opakowanie
galaretki
(owocowej - na 500 ml wody)
400
ml
gorącej wody
200
g
masła
(miękkiego)
150
g
cukru pudru
(- 1 szklanka)
3
jajka
(rozmiar L)
200
g
mąki pszennej
(- 1 i 1/3 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
25
g
gorzkiego kakao
(- 3 lekko czubate łyżki)
120
ml
mleka
(letniego)
200
g
czekolady
(użyłam gorzką)
150
ml
śmietany kremówki
(- jeśli używasz mleczną czekoladę to zmniejsz do 100 ml)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe babeczki delicje z galaretką
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, przelej do szczelnej formy i schłodź do zupełnego stężenia.
1 opakowanie galaretki,
400 ml gorącej wody
Masło zmiksuj z cukrem pudrem przez kilka minut - aż masa nabierze objętości i będzie miała blady kolor.
200 g masła,
150 g cukru pudru
Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i kakao.
200 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
25 g gorzkiego kakao
Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po łyżce zmieszanej mąki - zmiksuj krótko - tylko do połączenia.
3 jajka
Dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki i krótko zmiksuj.
Wlej mleko i zmiksuj do połączenia.
120 ml mleka
Wsyp resztę mąki i zmiksuj na niskich obrotach do połączenia - domieszaj na koniec łyżką - jeśli są resztki mąki.
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - ja nakładałam bardzo czubatą łyżkę na jedną babeczkę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka. Babeczki ostudź.
W zastygniętej galaretce wytnij kółka o średnicy około 5 cm.
Pomagając sobie nożem, albo szpatułką przełóż kółka z galaretki na wierzch babeczek.
Śmietanę podgrzej w rondelku. Gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia i połączenia w jednolitą polewę - ostudź.
150 ml śmietany kremówki,
200 g czekolady
Smaruj polewą czekoladową wierzch i boki galaretki - tak aby nie było jej widać.
Babeczki możesz podać od razu, albo schłodzić w lodówce, aby polewa bardziej stężała i stwardniała.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
310
kcal
Weglowodany:
30
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
19
g
Słowo kluczowe
babeczki delicje, babeczki z galaretką
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!