Do większej miski przełóż miękkie masło i cukier puder.
170 g masła, 170 g cukru pudru
Zetrzyj skórkę z pomarańczy do miski.
skórka starta z jednej pomarańczy
Zmiksuj razem składniki, aż masa nabierze puszystości i jasnej barwy.
Dodaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika - zmiksuj do połączenia.
240 g mąki pszennej, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łopatką.
100-150 g czekolady
Nabieraj łyżką porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości około włoskiego orzecha.
Ułóż ciastka na dużej blaszce z piekarnika (zachowaj między nimi odstępy).
Dłonią delikatnie spłaszcz ciasteczka.
Wstaw blachę z ciastkami korzennymi do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez około 15 minut (jeśli pieczesz na raz dwie blachy, to możesz w połowie pieczenia zamienić je miejscami).
Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą jeszcze lekko miękkie, więc nie zdejmuj ich od razu. Po ostudzeniu staną się chrupiące.