składniki na nadzienie z jabłek do szarlotki apple pie
ok 1kgjabłek(twardych (użyłam Jonagold))
1łyżkasoku z cytryny
50gcukru trzcinowego
2łyżkimąki pszennej
1łyżeczkacynamonu
1szczyptagałki muszkatołowej
dodatkowe składniki do amerykańskiej szarlotki
1jajko(jeśli nie chcesz używać jajka to posmaruj wierzch ciasta mlekiem)
1-2łyżkicukru trzcinowego
Instrukcja
Jak zrobić amerykańską szarlotkę apple pie
Mąkę i cukier puder posiekaj z margaryną pokrojoną w kostkę - możesz też zmiksować blenderem.
170 g margaryny, 340 g mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru
Stopniowo dodawaj trochę zimnej wody - tylko tyle aby ciasto ładnie się połączyło i nabrało elastyczności - ja zużyłam 60 ml wody.
60-100 ml zimnej wody
Podziel ciasto na dwie części - każdą włóż do woreczka foliowego i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę - ja robiłam poprzedniego dnia i chłodziłam przez noc.
Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp mąką.
Rozwałkuj jeden kawałek ciasta i wylep nim foremkę.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a owoce pokrój w plastry.
ok 1 kg jabłek
Dodaj do jabłek sok z cytryny i przemieszaj.
1 łyżka soku z cytryny
Cukier trzcinowy zmieszaj z mąką, cynamonem i gałką - wsyp do jabłek i dokładnie wymieszaj.
Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj nim wierzch jabłek, dokładnie sklej boki ciasta z wystającą częścią spodu.
Natnij ciasto na środku tak aby miała gdzie odchodzić para (jeśli wycinasz w cieście kształty foremkami, to zrób to przed położeniem ciasta na jabłkach).
Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną cukru trzcinowego.
1 jajko, 1-2 łyżki cukru trzcinowego
Piecz około godzinę w 180 stopniach - pod koniec pieczenia możesz przełączyć na podpiekanie spodu.