Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Babeczki leśny mech ze szpinakiem przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na proste, wilgotne babeczki przygotowane ze szpinakiem i udekorowane kremem mascarpone.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
Danie
Desery
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
16
sztuk
Kalorie
219
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia babeczek lub sztywne papilotki do babeczek.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babeczki ze szpinakiem
150
g
szpinaku
2
jajka
(rozmiar L)
60
ml
oleju
3
łyżki
soku z cytryny
120
g
jogurtu naturalnego
(użyłam grecki - 1/2 szklanki)
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
225
g
mąki pszennej
(1,5 szklanki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
składniki na krem mascarpone
250
g
serka mascarpone
(zimnego)
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
ok 3
łyżki
cukru pudru
(lub do smaku)
maliny
(i borówki - najlepiej świeże)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki leśny mech krok po kroku
Krok 1 - przygotuj babeczki ze szpinakiem
Zmiksuj razem szpinak, mokre składniki oraz cukier - ja to miksuję blenderem.
150 g szpinaku,
2 jajka,
60 ml oleju,
3 łyżki soku z cytryny,
120 g jogurtu naturalnego,
150 g cukru
W większej misce zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
225 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przelej mokre składniki i mąki i wymieszaj łyżką na gładkie ciasto.
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - tak mniej więcej do 3/4 wysokości.
Formę z babeczkami piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu babeczki szpinakowe ostudź.
Krok 2 - przygotuj krem mascarpone do babeczek
Serek mascarpone, kremówkę i cukier puder przełóż do miski do miksowania.
250 g serka mascarpone,
250 ml śmietany kremówki,
ok 3 łyżki cukru pudru
Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera aż uzyskasz gęsty krem - ja miksuję przez kilka minut.
Krem możesz przełożyć do woreczka cukierniczego z dekoracyjną tylką, aby nałożony krem wyglądał ładniej.
Krok 3 - udekoruj babeczki leśny mech kremem i owocami
Z około 4-5 babeczek odetnij ostrym nożem wybrzuszone wierzchy.
Pokrusz odkrojone ciasto na drobne okruszki.
Nałóż krem na wszystkie babeczki.
Posyp wierzch kremu okruszkami z ciasta.
Udekoruj babeczki świeżymi owocami.
maliny
Film
https://www.youtube.com/watch?v=fFUfa_dUwo0
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
219
kcal
Weglowodany:
14
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
16
g
Słowa kluczowe
babeczki ze szpinakiem, leśny mech ciasto
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!