Babeczki leśny mech

Zaktualizowany: 2024 24 lipca
proste babeczki leśny mech ze szpinakiem

Przepis na babeczki szpinakowe z kremem mascarpone

Zapraszam dziś na bardzo proste i szybkie szpinakowe babeczki leśny mech inspirowane słynnym tortem. Takie nieduże wilgotne babeczki podane z malinami, borówkami i kremem to świetny deser na weekend albo nawet na specjalne okazje. Babeczki ze szpinakiem nie tylko pięknie się prezentują, ale również doskonale smakują i zachwycą nawet osoby, które nie przepadają za szpinakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

wilgotne babeczki ze szpinakiem borówkami i malinami

Zielone babeczki leśny mech z mascarpone przepis krok po kroku

Jeśli lubisz niezwykłe połączenia smaków i nie boisz się eksperymentować ze swoimi wypiekami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

babeczki ze szpinakiem kremem mascarpone i malinami

Babeczki leśny mech ze szpinakiem przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na proste, wilgotne babeczki przygotowane ze szpinakiem i udekorowane kremem mascarpone.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 16 sztuk
Kalorie 219 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babeczek lub sztywne papilotki do babeczek.
Składniki

składniki na babeczki ze szpinakiem

składniki na krem mascarpone

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki leśny mech krok po kroku

    Krok 1 – przygotuj babeczki ze szpinakiem

    • Zmiksuj razem szpinak, mokre składniki oraz cukier – ja to miksuję blenderem.
      150 g szpinaku, 2 jajka, 60 ml oleju, 3 łyżki soku z cytryny, 120 g jogurtu naturalnego, 150 g cukru
      miksowanie szpinaku i mokrych składników na babeczki
    • W większej misce zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
      225 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Przelej mokre składniki i mąki i wymieszaj łyżką na gładkie ciasto.
      mieszanie ciasta na babeczki ze szpinakiem
    • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek – tak mniej więcej do 3/4 wysokości.
      nakładanie ciasta na babeczki ze szpinakiem do papilotek
    • Formę z babeczkami piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu babeczki szpinakowe ostudź.

    Krok 2 – przygotuj krem mascarpone do babeczek

    • Serek mascarpone, kremówkę i cukier puder przełóż do miski do miksowania.
      250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, ok 3 łyżki cukru pudru
    • Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera aż uzyskasz gęsty krem – ja miksuję przez kilka minut.
      jak zrobić krem mascarpone do babeczek
    • Krem możesz przełożyć do woreczka cukierniczego z dekoracyjną tylką, aby nałożony krem wyglądał ładniej.

    Krok 3 – udekoruj babeczki leśny mech kremem i owocami

    • Z około 4-5 babeczek odetnij ostrym nożem wybrzuszone wierzchy.
      odetnij wierzch babeczek ze szpinakiem
    • Pokrusz odkrojone ciasto na drobne okruszki.
      kruszenie ciasta szpinakowego
    • Nałóż krem na wszystkie babeczki.
      dekorowanie babeczek szpinakowych kremem z mascarpone
    • Posyp wierzch kremu okruszkami z ciasta.
    • Udekoruj babeczki świeżymi owocami.
      maliny
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 219kcalWeglowodany: 14gBiałko: 4gTłuszcz: 16g
    Słowa kluczowe babeczki ze szpinakiem, leśny mech ciasto
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    babeczki szpinakowe z bitą śmietaną, borówkami i malinami

    Babeczki leśny mech ze szpinakiem i mascarpone – uwagi

    Czy znacie ciasto leśny mech (tudzież tort leśny mech)? To warstwowe ciasto przygotowane ze szpinaku, gdzie blaty zielonego, wilgotnego ciasta przekładane są kremem z dodatkiem serka mascarpone oraz owocami leśnymi. Nazwa ciasta pochodzi od zielonego koloru, który przypomina kolor mchu oraz z charakterystycznych pokruszonych kawałków ciasta, które posypane po wierzchu tworzą taką poduszeczkę jak leśny mech. Ja dziś zrobiłam leśny mech jako babeczki. Taka nieduża forma sprawia, że muffinki szpinakowe są łatwiejsze do podania i zjedzenia. Możesz je postawić na słodkim stole, gdzie będą nie tylko wspaniałą dekoracją, ale i kuszącym deserem. Spróbuj koniecznie!

    babeczki leśny mech z bitą śmietaną i malinami

    Składniki niezbędne do upieczenia babeczek leśny mech

    Aby przygotować takie niezwykłe zielone babeczki będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • szpinak – użyłam tu mrożony rozdrobniony szpinak, który wcześniej rozmroziłam. Możesz też użyć świeży szpinak, ale wtedy pamiętaj, że musisz go bardzo mocno zmiksować, aby potem w babeczkach nie było dużych kawałków liści.
    • jogurt – użyłam tu gęsty jogurt grecki, może być też dowolny inny jogurt naturalny – ale wybierz taki z gęstszych
    • sok z cytryny – sok z cytryny ładnie balansuje smak szpinaku, więc nie warto z niego rezygnować, jeśli nie masz cytryny aby z niej wycisnąć sok, to możesz użyć „cytrynkę”
    • śmietana kremówka – ja tu użyłam płynną śmietanę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30% i dla niej liczyłam kaloryczność babeczek. Możesz też użyć śmietanę kremówkę 36%
    • mascarpone – to włoski gładki, kremowy i gęsty twarożek, dostaniesz go większych sklepach, ale także w dyskontach takich jak Biedronka, czy Lidl
    babeczki ze szpinakiem i bitą śmietaną

    Jak zrobić babeczki leśny mech – wskazówki

    Aby przygotować ciasto na zielone muffinki leśny mech najlepiej jest zmiksować rozmrożony szpinak, jajka, olej, jogurt naturalny i cukier blenderem. Świetnie się tu sprawdzi blender kielichowy, ale taki mały ręczny też będzie ok. Ja nawet miksowałam szpinak z dodatkami w takim blenderze do koktajli z gotową butelką. Wszystko co pozwoli ci zmiksować szpinak na gładką masę będzie dobre. Jeśli nie masz blendera, to koniecznie wybierz mrożony rozdrobniony szpinak – będzie on już wstępnie zmiksowany, więc będzie łatwiej zmiksować go z resztą składników. Pamiętaj wtedy o tym, aby go wcześniej rozmrozić i odlać z niego wodę.

    babeczki z bitą śmietaną i malinami

    Jak przechowywać babeczki leśny mech?

    Ze względu na krem babeczki najlepiej przechowywać w lodówce. Z przepisu wychodzi ich sporo i jeśli masz problem ze zmieszczeniem ich wszystkich w lodówce, to zrób tak. Same babeczki przełóż do szczelnego pojemnika i trzymaj w temperaturze pokojowej w kuchni, albo schowku. W lodówce przechowuj sam krem – chociaż najlepiej przygotować go tuż przed podaniem babeczek, aby nie podchodził wodą. Sam krem stojący w lodówce może mieć tendencję do rozluźniania się i podchodzenia wodą. Dopiero przed podaniem udekoruj babeczki kremem, posyp okruszkami i ułóż świeże owoce. W ten sposób babeczki nie będą ci zajmowały całej lodówki.

    Mam nadzieję, że takie zielone babeczki ze szpinakiem i mascarpone spodobają się i zasmakują twoim bliskim. Jeśli skorzystasz z przepisu, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli podzielisz się swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem. Podziel się również przepisem z innymi :)

    A jeśli lubisz takie szpinakowe wypieki, to polecam również mój zielono-czerwony tort szpinakowy – film z jego przygotowania możesz obejrzeć na moim you tube.

    szpinakowe babeczki z malinami i mascarpone

    Polecane przepisy na ciasta ze szpinakiem

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i zaskakujące ciasta ze szpinaku, które zasmakują każdemu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a więcej znajdziesz na blogu.

    Opublikowano: 2024 28 czerwca

    Podziel się przepisem

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    0 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Leśny mech babeczki ze szpinaku

    Zapraszam na niezwykle pyszne, wilgotne i proste babeczki przygotowane ze szpinaku. Takie zielone babeczki zaskoczą ciebie i twoich bliskich swoim smakiem i wyglądem. Wiosenne babeczki z kremem mascarpone i świeżymi owocami to wspaniały pomysł na słodki stół na różne okazje. Takie babeczki możesz podać zarówno jako deser na przyjęciu w ogrodzie i grillu, ale także na Komunii Świętej. Pięknie udekorowane kremem mascarpone, posypane pokruszonym ciastem cudownie się prezentują i wspaniale smakują. Sprawdź mój przepis opisany krok po kroku na babeczki leśny mech, zobacz jak upiec babeczki ze szpinaku, a także jak zrobić krem mascarpone. Możesz zobaczyć zdjęcia krok po kroku z przygotowań a także obejrzeć krótki film video, gdzie pokazuję jak jak przygotowuję szpinakowe babeczki. Z moimi wskazówkami upieczenie babeczek leśny mech będzie proste i szybkie!