Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Babeczki truskawkowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste babeczki truskawkowe z budyniem truskawkowym i dżemem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
30
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
18
sztuk
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na puszyste babeczki truskawkowe
1,5
szklanki
mąki pszennej
(- 225 g)
2
czubate łyżki
budyniu truskawkowego
(- proszku)
1
szklanka
cukru
(- 200 g)
3/4
łyżeczki
sody oczyszczonej
1/2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki
soli
1
jajko
(rozmiar L)
1
żółtko
1/2
szklanki
wody
(ciepłej - 120 ml)
1/2
szklanki
maślanki
(120 ml)
1/4
szklanki
oleju
(60 ml)
2-3
łyżki
dżemu truskawkowego
((ja użyłam takiego domowej roboty))
składniki na krem twarożkowy do babeczek
około 250-300
g
kremowego twarożku sernikowego
2-3
łyżki
dżemu truskawkowego
((ilość do smaku))
Instrukcja
Jak zrobić babeczki truskawkowe z budyniem
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
W dużej misie umieść najpierw wszystkie suche składniki.
1,5 szklanki mąki pszennej,
2 czubate łyżki budyniu truskawkowego,
1 szklanka cukru,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli
Dodaj mokre składniki i dokładnie zmiksuj.
1 jajko,
1 żółtko,
1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki maślanki,
1/4 szklanki oleju,
2-3 łyżki dżemu truskawkowego
Ciasto nałóż do przygotowanych foremek do 2/3 wysokości (babeczki sporo rosną).
Piecz przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
Ostudź na kratce.
Zmiksuj albo wymieszaj razem twarożek i dżem, nałóż na przestudzone babeczki.
około 250-300 g kremowego twarożku sernikowego,
2-3 łyżki dżemu truskawkowego
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
babeczki z budyniem, truskawkowe babeczki
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!