Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Babeczki truskawkowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste babeczki truskawkowe z budyniem truskawkowym i dżemem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
Czas całkowity
30
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
18
sztuk
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na puszyste babeczki truskawkowe
1,5
szklanki
mąki pszennej
(- 225 g)
2
czubate łyżki
budyniu truskawkowego
(- proszku)
1
szklanka
cukru
(- 200 g)
3/4
łyżeczki
sody oczyszczonej
1/2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki
soli
1
jajko
(rozmiar L)
1
żółtko
1/2
szklanki
wody
(ciepłej - 120 ml)
1/2
szklanki
maślanki
(120 ml)
1/4
szklanki
oleju
(60 ml)
2-3
łyżki
dżemu truskawkowego
((ja użyłam takiego domowej roboty))
składniki na krem twarożkowy do babeczek
około 250-300
g
kremowego twarożku sernikowego
2-3
łyżki
dżemu truskawkowego
((ilość do smaku))
Instrukcja
Jak zrobić babeczki truskawkowe z budyniem
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
W dużej misie umieść najpierw wszystkie suche składniki.
1,5 szklanki mąki pszennej,
2 czubate łyżki budyniu truskawkowego,
1 szklanka cukru,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli
Dodaj mokre składniki i dokładnie zmiksuj.
1 jajko,
1 żółtko,
1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki maślanki,
1/4 szklanki oleju,
2-3 łyżki dżemu truskawkowego
Ciasto nałóż do przygotowanych foremek do 2/3 wysokości (babeczki sporo rosną).
Piecz przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
Ostudź na kratce.
Zmiksuj albo wymieszaj razem twarożek i dżem, nałóż na przestudzone babeczki.
około 250-300 g kremowego twarożku sernikowego,
2-3 łyżki dżemu truskawkowego
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
babeczki z budyniem, truskawkowe babeczki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!