Babeczki truskawkowe

Sezon na truskawki się skończył, ale nie oznacza to, że nie możemy dalej się cieszyć smakiem truskawek w naszych wypiekach. Wystarczy zrobić babeczki z użyciem budyniu i dżemu truskawkowego :)

Babeczki wychodzą mięciutkie i sprężyste. Można je zrobić używając tylko jednej miski, więc nie będziecie mieli sterty garów do sprzątania :)

Proponuję podać je posypane jedynie cukrem pudrem, albo z kremem twarożkowym.

Z podanej porcji wychodzi około 18 babeczek.

Można je też zapakować na prezent i podarować bliskim :)

babeczki truskawkowe 

babeczki truskawkowe 

babeczki truskawkowe 

Babeczki truskawkowe – przepis do druku

Babeczki truskawkowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki ciasta:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżki budyniu truskawkowego
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko i jedno żółtko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego (ja użyłam takiego domowej roboty)

krem twarożkowy:

  • około 250-300 g kremowego twarożku sernikowego
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego (ilość do smaku)

Instrukcja
 

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • W dużej misie umieść najpierw wszystkie suche składniki, teraz dodaj mokre składniki i dokładnie zmiksuj.
  • Ciasto nałóż do przygotowanych foremek do 2/3 wysokości (babeczki sporo rosną). Piecz przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
  • Ostudź na kratce.
  • Zmiksuj albo wymieszaj razem twarożek i dżem, nałóż na przestudzone babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!