Babeczki truskawkowe
Sezon na truskawki się skończył, ale nie oznacza to, że nie możemy dalej się cieszyć smakiem truskawek w naszych wypiekach. Wystarczy zrobić babeczki z użyciem budyniu i dżemu truskawkowego :)
Babeczki wychodzą mięciutkie i sprężyste. Można je zrobić używając tylko jednej miski, więc nie będziecie mieli sterty garów do sprzątania :)
Proponuję podać je posypane jedynie cukrem pudrem, albo z kremem twarożkowym.
Z podanej porcji wychodzi około 18 babeczek.
Można je też zapakować na prezent i podarować bliskim :)
Babeczki truskawkowe – przepis do druku

Babeczki truskawkowe
Składniki
składniki ciasta:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 czubate łyżki budyniu truskawkowego
- 1 szklanka cukru
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko i jedno żółtko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki oleju
- 2-3 łyżki dżemu truskawkowego (ja użyłam takiego domowej roboty)
krem twarożkowy:
- około 250-300 g kremowego twarożku sernikowego
- 2-3 łyżki dżemu truskawkowego (ilość do smaku)
Instrukcja
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- W dużej misie umieść najpierw wszystkie suche składniki, teraz dodaj mokre składniki i dokładnie zmiksuj.
- Ciasto nałóż do przygotowanych foremek do 2/3 wysokości (babeczki sporo rosną). Piecz przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
- Ostudź na kratce.
- Zmiksuj albo wymieszaj razem twarożek i dżem, nałóż na przestudzone babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!