Muffinki truskawkowe duffins
czyli pączkowe muffinki :)
Duffins to takie połączenie pączków i muffinek.
Bardziej zwarte niż tradycyjne pączki, a jednocześnie lżejsze od zwykłych muffinek ;)
Do tego bardzo proste i szybkie do przygotowania.
Oraz oczywiście wielce smakowite.
Do swoich muffinek pączkowych dałam domowy dżem truskawkowy – do środka – oraz potem do zjedzenia.
Wyszło baaardzo pysznie.
Wam również polecam użyć domowy dżem lub konfiturę (jeśli robicie).
Zamiast dżemu truskawkowego możecie również użyć inny. Każdy będzie tu świetnie pasował.
Z podanej porcji otrzymacie 12 dużych muffinek. Piekłam je w wysokich papilotkach.
Jeśli takich nie macie, tylko zwykłe niskie, to otrzymacie więcej truskawkowych muffinek.
Zapraszam was również do przetestowania ich przepisów na pyszne, domowe muffiny.






Muffinki truskawkowe duffins – przepis do druku

Muffinki truskawkowe duffins
Składniki
- 125 g rozpuszczonego masła
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 130 ml maślanki
- 400 g (3,5 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 12 łyżeczek dżemu truskawkowego
Instrukcja
- W jednej misce zmieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
- W drugiej misce zmieszaj rozpuszczone masło, maślankę i jajka.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Formę do muffinek wyłóż wysokimi papilotkami.
- Nakładaj po około łyżce ciasta, na niego nałóż po łyżeczce dżemu truskawkowego.
- Na dżem nałóż resztę ciasta.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem, możesz też posmarować wierzch odrobiną dżemu truskawkowego.
Składniki Odżywcze