Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Babeczki z jabłkiem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na lekkie biszkoptowe babeczki z jabłkami i waniliowym kremem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
25
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
25
minut
minut
Danie
Babeczki
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
16
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na waniliowy krem a la krem angielski:
300
ml
śmietany kremówki
(użyłam płynną 30%)
50
g
cukru pudru
1,5
łyżki
budyniu waniliowego
((proszku))
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
składniki na babeczki z jabłkiem
2-3
jabłka
(obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę (około 325 g))
3
łyżki
budyniu waniliowego
((proszku))
150
ml
oleju
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki)
3
jajka
(- u mnie rozmiar L)
1
łyżeczka
ekstraktu waniliowego
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
(- można zamiast niej użyć w sumie 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
składniki na kruszonkę do babeczek
kilka
ciasteczek
(np. owsianych drobno pokruszonych lub zmielonych)
Instrukcja
Jak zrobić krem waniliowy do babeczek
Odlej około 50 ml śmietany kremówki, rozpuść w niej budyń, ekstrakt z wanilii i cukier, a resztę śmietany zagotuj.
300 ml śmietany kremówki,
50 g cukru pudru,
1,5 łyżki budyniu waniliowego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodaj śmietanę z budyniem do gotującej się śmietany i energicznie wymieszaj.
Zdejmij garnek z ognia, przykryj wierzch woreczkiem (tak aby przykleił się do budyniu) i schłodź w lodówce - najlepiej przez noc.
składniki na babeczki z jabłkiem
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą białą masę.
3 jajka,
150 g cukru
Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia.
150 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj mąkę do jajek na zmianę z olejem - miksuj całość na małych obrotach.
150 ml oleju
Dodaj wanilię i jabłka obtoczone w proszku budyniowym - delikatnie wymieszaj.
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
2-3 jabłka,
3 łyżki budyniu waniliowego
Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek.
Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudź.
Schłodzony krem krótko zmiksuj, nałóż na babeczki i posyp wierzch pokruszonymi ciastkami.
kilka ciasteczek
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
babeczki z jabłkami, biszkoptowe babeczki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!