Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Babka pomarańczowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na aksamitną i aromatyczną babkę pomarańczową idealną na Wielkanoc i nie tylko.
4.34
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Wyposażenie
Duża forma do babki z kominkiem.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babkę pomarańczową
7
białek
(z jajek rozmiar L)
6
żółtek
340
g
mąki pszennej
(przesianej - 2 i 1/4 szklanki )
300
g
cukru pudru
(- 1,5 szklanki )
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
soli
skórka
(starta z dwóch pomarańczy)
120
ml
oleju
180
ml
soku z pomarańczy
((wyciśnięty z 2-3 dużych pomarańczy))
1
łyżka
ekstraktu z wanilii
Instrukcja
Jak zrobić babkę pomarańczową
W dużej misce zmieszaj razem przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sól, 1 i 1/4 szklanki cukru i skórkę z pomarańczy.
340 g mąki pszennej,
300 g cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli,
skórka
Do suchych składników wlej sok z pomarańczy, olej i dołóż żółtka i wanilię - zmiksuj razem na jednolitą masę.
6 żółtek,
120 ml oleju,
180 ml soku z pomarańczy,
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Ubij białka na sztywną masę, pod koniec dodaj pozostały cukier (1/4 szklanki) i ubijaj aż białka będą lśniące.
7 białek
Dodaj białka do ciasta i ostrożnie wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do formy do babki (najlepiej o średnicy przynajmniej 25 cm).
Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 60 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij formę i postaw ją do góry nogami - nie ściągaj foremki z babki, dopóki nie ostygnie.
Gdy babka się ostudzi, ostrożnie zdejmij foremkę.
Posyp ciasto cukrem pudrem lub polej lukrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
pomarańczowa babka, puszysta babka
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!