Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Babka z batatami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną i prostą cynamonową babkę z pieczonymi batatami.
3.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
2
godziny
godzin
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Calories
238
kcal
Wyposażenie
Duża forma do babki z kominem.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babkę z batatami
3
bataty
(większe - u mnie miały trochę ponad pół kilograma)
100
g
masła
(miękkiego)
250
g
twarożku
(lekkiego - typ ricotta, bieluch - w temperaturze pokojowej)
250
g
cukru
(- 1 i 1/4 szklanki - albo do smaku)
4
jajka
(rozmiar L)
375
g
mąki pszennej
(- 2,5 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
2
łyżeczki
cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić babkę z batatami
Piekarnik nagrzej do 200 stopni (tryb góra-dół).
Bataty umyj, ułóż na blaszce i upiecz do miękkości - przez około godzinę.
3 bataty
Po upieczeniu ostudź, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i porządnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
Masło, twarożek i cukier zmiksuj dokładnie razem.
100 g masła,
250 g twarożku,
250 g cukru
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
375 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżeczki cynamonu
Do zmiksowanego masła dodaj po jednym jajku i łyżce mąki - zmiksuj do połączenia.
4 jajka
Dodaj puree z batata i zmiksuj.
Wsypuj porcjami pozostałą mąkę i krótko miksuj - tylko do połączenia składników.
Formę do babki posmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą.
Przełóż ciasto do foremki i wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu odczekaj około 15 minut i ostrożnie przełóż ciasto na talerz.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem, albo polej polewą z rozpuszczonej czekolady.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
238
kcal
Weglowodany:
34
g
Protein:
7
g
Tłuszcz:
8
g
Słowo kluczowe
babka z warzywem, ciasto z batatami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!