Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Babka z cukinii przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną, prostą i wilgotną cytrynową babkę z tartą cukinią.
4.27
z
15
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
40
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
10
Kalorie
286
kcal
Wyposażenie
Duża forma do babki z kominkiem.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na cytrynową babkę z cukinią
250
g
mąki pszennej
(- 1 i 2/3 szklanki)
0,5
łyżeczki
sody
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki
soli
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki - lub do smaku)
200
g
cukinii
(tartej na grubych oczkach - mniej więcej 1 średnia)
60
ml
oleju
1
jajko
(rozmiar L)
80
g
jogurtu naturalnego
(użyłam gęsty grecki)
0,5
cytryny
(wyciśnięty sok i starta skórka)
składniki na lukier cytrynowy do babki
100
g
cukru pudru
(- 2/3 szklanki)
2
łyżki
soku z cytryny
(lub więcej - do konsystencji)
skórka z cytryny
(opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić cytrynową babkę z cukinią i lukrem
W dużej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
250 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki sody,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli
W drugiej misce zmieszaj olej, jajko, cukier, jogurt, sok z cytryny i skórkę z cytryny.
150 g cukru,
60 ml oleju,
1 jajko,
0,5 cytryny,
80 g jogurtu naturalnego
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
Dodaj tartą cukinię i wymieszaj.
200 g cukinii
Przełóż ciasto do formy na babkę, albo do formy keksowej o długości około 25 cm.
Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny - posmaruj lukrem ciasto.
100 g cukru pudru,
2 łyżki soku z cytryny
Możesz je dodatkowo posypać skórka startą z cytryny.
skórka z cytryny
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
286
kcal
Weglowodany:
45
g
Protein:
3.5
g
Tłuszcz:
7
g
Błonnik:
1
g
Słowa kluczowe
babka z cukinią, cytrynowa babka
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!