Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Babka zaparzana mlekiem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną puszystą babkę zaparzaną gorącym mlekiem.
4.37
z
25
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
13
Calories
298
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babkę zaparzaną mlekiem
115
g
masła
250
ml
mleka
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
4
jajka
(- użyłam rozmiar L)
300
g
cukru
((1,5 szklanki) )
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
szczypta
soli
Instrukcja
Jak zrobić waniliową babkę zaparzaną mlekiem
Masło przełóż do rondelka i rozpuść, wlej mleko oraz wanilię i gotuj całość na małym ogniu, aż zacznie lekko się gotować przy ściankach.
115 g masła,
250 ml mleka,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
4 jajka,
300 g cukru
Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szczypta soli
Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem gorące mleko z masłem - miksuj całość na niskich obrotach.
Wsyp mąkę i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
Dużą formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Przelej do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu poczekaj około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z foremki i odstaw do wystudzenia.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem, albo oblej rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
298
kcal
Weglowodany:
42
g
Protein:
7
g
Tłuszcz:
12
g
Słowo kluczowe
babka z mlekiem, wilgotna babka przepis, zaparzana babka
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!