Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Bananowa odrywana drożdżówka przepis
Wypieki Beaty
Obłędnie pachnące bananowe ciasto drożdżowe w wersji do odrywania.
4.69
z
19
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
50
minuty
minut
Czas gotowania
35
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
25
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na rozczyn drożdżowy:
15
g
drożdży
(świeżych )
50
ml
mleka
(ciepłego )
1
łyżeczka
cukru
1
łyżeczka
mąki pszennej
składniki na bananowe ciasto drożdżowe
ok 500
g
mąki pszennej
3
banany
(średnie, rozgniecione widelcem )
1
szczypta
soli
50
g
masła
(rozpuszczonego)
1
jajko
(rozmiar L)
gotowy rozczyn drożdżowy
składniki na przełożenie do odrywanej drożdżówki
50
g
masła
(rozpuszczonego)
100
g
cukru trzcinowego
(- pół szklanki)
2
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
Instrukcja
Jak zrobić bananową drożdżówkę do odrywania
Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, zalej ciepłym mlekiem, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
15 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka mąki pszennej,
50 ml mleka
W dużej misie umieść prawie całą mąkę, rozgniecione banany, sól, jajko i przestudzone rozpuszczone masło.
ok 500 g mąki pszennej,
3 banany,
1 szczypta soli,
1 jajko,
50 g masła
Dodaj gotowy rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie potrzeby dodaj mąki - ciasto ma być gęste.
Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po około godzinie ponownie zagnieć ciasto, wyjmij je na wysypany mąką blat i jeśli trzeba to daj trochę mąki i ponownie zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości około 50 cm na 30 cm.
Posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i posyp obficie cukrem zmieszanym z cynamonem.
50 g masła,
100 g cukru trzcinowego,
2 łyżeczki cynamonu
Dłuższy bok podziel na 6 mniej więcej równych części i potnij na paski (powinny wyjść paski o długości 30 cm i szerokości około 10 cm).
Ułóż paski jeden na drugim i ponownie potnij całość na 6 kawałków.
Formę keksową o długości 27-30 cm wysmaruj tłuszczem, albo wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej kawałki pokrojonego ciasta.
Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie upiecz w piekarniku nagrzany do 180 stopni (w trybie góra dół) przez około 30-35 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Możesz też ciasto dodatkowo polać lukrem przygotowanym ze zmieszania cukru pudru z odrobiną mleka.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
drożdżówka bananowa
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!